Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mariano Rajoy îi dă ULTIMATUM liderului separatist: Carles Puigdemont să clarifice dacă a declarat sau nu independenţa Cataloniei

Mariano Rajoy, catalonia

Premierul spaniol Mariano Rajoy i-a cerut miercuri preşedintelui Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, să clarifice dacă a declarat independenţa înainte ca Madridul să adopte vreo măsură pentru a prelua controlul asupra acestei regiuni autonome, transmit dpa şi Reuters.

''Cabinetul a convenit să îi ceară oficial guvernului catalan să confirme dacă a declarat sau nu independenţa. Răspunsul din partea liderului catalan va decide evenimentele viitoare, în următoarele câteva zile'', a spus Rajoy. El a adăugat că va continua să acţioneze într-o manieră 'prudentă şi responsabilă', scrie agerpres.ro.

Citește și: Premierul Mihai Tudose a început ASALTUL! Pe cine a CONCEDIAT șeful Guvernului .

În luarea sa de poziţie, Mariano Rajoy a criticat conducerea catalană pentru crearea de confuzie în jurul declaraţiei de independenţă.

Şeful executivului de la Madrid a făcut astfel primul pas către activarea articolului 155 al Constituţiei spaniole, o aşa-numită 'opţiune nucleară' care i-ar permite să suspende autonomia politică a Cataloniei şi să preia controlul asupra acesteia. Legea fundamentală spaniolă nu prevede însă niciun termen limită în care guvernul de la Madrid trebuie să primească un răspuns la această solicitare.

Citește și: Simona Halep a dezvăluit TOTUL despre noua sa investiție! Ce proiect îi va purta numele

Şeful executivului catalan Carles Puigdemont a anunţat marţi seară o suspendare a declaraţiei de independenţă a regiunii, lansând în schimb un apel la dialog ca parte a parcursului Cataloniei către secesiunea de Spania. Puigdemont a afirmat că referendumul din 1 octombrie i-a dat executivului său mandatul de a transforma Catalonia într-un 'stat independent', dar că acest proces ar trebui să fie îngheţat în aşteptarea altor tratative.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.