Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marina SUA dorește o prezență permanentă în Marea Neagră

rusia, nava, flota

Fortele navale ale SUA încearca sa asigure o prezenta aproape permanenta în Marea Neagra, în baza dreptului la libera navigatie în apele internationale, a declarat miercuri seara comandantul Flotei a 6-a a SUA, viceamiralul James Foggo, în contextul desfasurarii exercitiului Sea Breeze-2015, sub egida NATO, în Marea Neagra, la care participa si distrugatorul USS Donald Cook, relateaza agentia de presa TASS, potrivit Agerpres.

Acestea sunt ape internationale si flota americana intentioneaza sa se afle acolo 'în baza dreptului la libera navigatie', a insistat viceamiralul american, într-o declaratie facuta telefonic presei de la comandamentul sau din Napoli.

El a mentionat ca de data aceasta exercitiile Sea Breeze, care implica tari membre NATO, precum si partenere ca Ucraina, Republica Moldova si Suedia 'se desfasoara într-o situatie geopolitica diferita de cea care a fost în trecut'. 'Desigur, e un pic mai tensionat' din cauza conflictului cu Ucraina si a deteriorarii relatiilor cu Rusia, a adaugat înaltul responsabil militar american.

Pe fondul acestor tensiuni, viceamiralul James Foggo a calificat drept important si pozitiv faptul ca o nava de razboi rusa a raspuns dupa toate regulile la salut atunci când s-a întâlnit cu distrugatorul american Donald Cook, care intrase în Marea Neagra pentru exercitiile Sea Breeze.

'E mai bine decât a fost înainte', a spus Foggo, potrivit caruia marina rusa a ignorat de mai multe ori în ultimul timp salutul la întâlnirea cu nave de razboi americane.

Potrivit mass-media ruse, nava de patrulare 'Ladnîi' din cadrul Flotei ruse a Marii Negre a tinut sub observatie distrugatorul american.

Foggo considera ca o oarecare îmbunatatire a relatiilor dintre cele doua tari a intervenit dupa ce o delegatie a marinei ruse a efectuat o vizita în iunie la cartierul general al Flotei a 6-a americane din Napoli.

Partile au facut un schimb de obiectii si au discutat problema cum sa evite deteriorarea în continuare a relatiilor si sa nu permita incidentele periculoase pe mare, noteaza TASS.

Oficial, întâlnirea a avut loc la baza navala Capodichino, fiind dedicata punerii în aplicare a Acordului interguvernamental privind prevenirea incidentelor în largul marii si în spatiul aerian de deasupra acesteia. Acest document a fost semnat în 1972 de Moscova si Washington si de atunci ajuta la prevenirea ciocnirilor pe mare, între nave de razboi si avioane din cele doua tari.

Fara a pune la îndoiala importanta acestui document, Foggo a declarat, în acelasi timp, ca marina rusa si americana ar putea sa adopte pentru Marea Neagra un cod de conduita similar celui în vigoare în Oceanul Pacific.

Anul trecut, tarile din zona Pacificului au adoptat un 'Cod de conduita în cazul unor contacte neplanificate în mare' - un fel de 'gentleman agreement' - care a permis cresterea securitatii si consolidarea încrederii între marinele militare. 'Noi îl utilizam împreuna cu fortele navale ale Chinei si ar putea fi extins si la Marea Neagra', a adaugat viceamiralul american.

Exercitiile Sea Breeze au început propriu-zis marti, implicând în total 11 tari, între care si România, în special pentru antrenamente vizând apararea antiaeriana si operatiunile de cautare si salvare pe mare.

La aceste exercitii participa marina ucraineana, care a pierdut aproximativ doua treimi din echipaje si navele sale dupa anexarea Crimeii de catre Rusia în martie 2014. Astfel, efectivele marinei ucrainene s-au redus de la 17.000 la 5.000.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.