Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marton Arpad, despre Declaraţia Parlamentului: Un semnal important că ceva nu e în ordine

marton arpad

Viceliderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Marton Arpad, este de părere că Declaraţia adoptată miercuri de Parlament reprezintă "un semnal important că ceva nu este în ordine cu separaţia puterilor în stat". Subliniind că deşi documentul, care se bazează pe texte din Constituţie, putea fi îmbunătăţit, el a exprimat sprijinul parlamentarilor UDMR pentru această Declaraţie la votarea ei în plenul reunit.

El a apreciat că "actualmente România nu este un stat de drept", existând "derapaje inacceptabile din partea unor instituţii". "Sunt nişte texte clare, suveranitatea aparţine poporului şi o exercită prin referendum, respectiv prin instituţiile reprezentative. Printre acestea, suprem este Parlamentul. Aşa prevede Constituţia. Din păcate, aşa cum în ultima vreme am fost obligaţi să enunţăm de mai multe ori, actualmente România nu este un stat de drept. Există nişte derapaje, din partea unor instituţii, inacceptabile. Şi vă aduc aminte că, deşi avem prevedere constituţională pentru care noi deputaţii şi senatorii de rând avem singura imunitate pentru declaraţiile şi voturile noastre, o autoritate şi-a permis să penalizeze nişte deputaţi dintr-o comisie pentru voturile date. O altă instituţie a întrebat Camera Deputaţilor cum a votat şi ce a spus un senator la dezbaterea unor legi. Să nici nu vorbim de situaţia în care, prin avântul revoluţionar de a da dreptul justiţiei să-şi facă treaba, s-a votat arestarea preventivă a unor deputaţi. În faţa instanţei a apărut autoritatea respectivă cu documentul (...) şi a fost retrimisă munca lor, ca inacceptabilă", a afirmat Marton Arpad în plenul Parlamentului.

El a susţinut că textul declaraţiei putea fi formulat mai bine în comisii reunite ale Parlamentului. "Acest text putea fi mai bine formulat, eventual anumite elemente corectate, mai mult poate era bine să se fi dezbătut într-o comisie reunită, ca să se facă aceste mici ajustări, ca să nu poată fi atacat textul. Dar în sine textul este un semnal important că ceva nu este în ordine. Căci nu e corect ca o autoritate, indiferent care ar fi autoritatea respectivă, şi nu mă refer doar la situaţia în care DNA cercetează cum s-a ajuns la un proiect de lege sau o ordonanţă ci la situaţii când alte autorităţi încearcă să influenţeze decizii ale unor autorităţi alese, pe ideea de oportunitate. Deci, aceste instituţii numite de control nu ar trebui să aibă nicio posibilitate de a avea un comportament prin care să blocheze o activitate politică de oportunitate pentru luarea anumitor decizii, indiferent dacă acea decizie se ia la nivel local, judeţean sau naţional. Ca atare, textul este aşa cum este, noi vom vota pentru acest text, care putea să fie mai bine formulat, pentru că suntem convinşi că trebuie să dăm un semnal clar că ceva nu este în ordine în structura noastră de separaţie a puterilor în stat", a mai spus Marton Arpad, conform Agerpres.

Senatorii şi deputaţii au adoptat miercuri, în şedinţă comună a celor două Camere, o declaraţie care subliniază că Legislativul se angajează cu fermitate să servească exclusiv naţiunea pe care o reprezintă, opinia structurată şi legală a societăţii româneşti fiind exprimată în mod legitim şi cu exclusivitate de Parlament.

Proiectul de declaraţie, adoptat cu 203 voturi pentru şi 94 de voturi împotrivă, a fost propus de preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, iar grupurile parlamentare au avut la dispoziţie aproximativ trei săptămâni pentru a formula puncte de vedere.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.