Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Martor protejat, declarații EXPLOZIVE în fața magistraților ÎCCJ despre Sebastian Ghiță

pixabay.com
diverse, umbra, spion

Un martor cu identitate protejată a declarat, vineri, că Sebastian Ghiţă a controlat grupul de firme Asesoft şi după ce a fost ales deputat, prin intermediul unei rude apropiate, informează agerpres.ro

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au audiat, vineri, prin videoconferinţă, doi martori cu identitate protejată, în dosarul în care Sebastian Ghiţă este judecat pentru că l-ar fi mituit pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploieşti.

Sebastian Ghiță, la ÎCCJ: Denunțătorii fac eforturi să încurce activitatea DNA



Unul dintre martori a relatat că este şi acum în relaţie de amiciţie cu Sebastian Ghiţă şi Iulian Bădescu şi a explicat modul în care deputatul controlează firmele din grupul Asesoft. 

Despre Ghiţă, martorul a spus că acesta a fost administratorul firmei Asesoft, până la momentul când a fost ales în Parlament, după care a predat administrarea companiei lui Sorin Chirilă, care este rudă apropiată a soţiei deputatului. 

"Sunt într-o relaţie de prietenie şi cu Sorin Chirilă şi cunosc că, de fapt, administrarea o făcea tot Ghiţă. Afacerile erau făcute tot de Ghiţă, prin intermediul lui Chirilă, care era doar un interpus. În momentul în care Sebastian Ghiţă a ajuns deputat, Sorin Chirilă trebuia să ia acţiunile societăţii şi să-i reprezinte interesele lui Ghiţă. Să stea la mâna lui. Nu pot să vă dau mai multe detalii, pentru că astfel ar putea fi dezvăluită identitatea mea", le-a spus martorul judecătorilor. 

Acesta a mai relatat că Sebastian Ghiţă l-a ajutat pe Iulian Bădescu să câştige alegerile pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti, iar în schimb Primăria Ploieşti a acordat firmei Asesoft International, în perioada 2012-2013, mai multe contracte de prestări servicii, fără licitaţie, prin încredinţare directă. 

Ulterior, a mai spus martorul, Sebastian Ghiţă i-a dat mită lui Bădescu un imobil în Ploieşti. 

"Pentru că valoarea acestui imobil era mai mare decât contractele date firmei Asesoft, diferenţa urma să se acopere printr-o sponsorizare făcută de Primăria Ploieşti echipei de baschet Asesoft Ploieşti, afiliată grupului de firme Asesoft. Suma sponsorizată era de 500.000 euro pe an şi Iulian Bădescu se plângea că era destul de mare. Una dintre plăţile făcute de primărie către echipa de baschet a fost dirijată prin una dintre firmele administrate de Sorin Chirilă şi controlată de Ghiţă", a explicat martorul. 

După proces, Sebastian Ghiţă le-a spus jurnaliştilor că a avut în sala de judecată un sentiment de "ruşine" în legătură cu comportamentul martorilor şi calitatea declaraţiilor date de aceştia, bazate pe "însăilături".

Nereguli la Institutul 'Ana Aslan'. Ministerul Sănătății a sesizat Parchetul


În iulie 2015, Sebastian Ghiţă a fost trimis în judecată pentru dare de mită, instigare la abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit şi spălare de bani, iar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit. 

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului şi ordonator principal de credite, instigat de Sebastian Ghiţă, a acordat ilegal unui club sportiv susţinut de cel din urmă - CSU Asesoft Ploieşti - o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, care constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale, cât şi un folos necuvenit obţinut de asociaţia respectivă. 

Finanţarea a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul 'Promovarea sportului de performanţă', organizată de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, aflat sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti. 

"Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la inculpatul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situat în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei. Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpaţi", susţine DNA. 

Conform procurorilor, Sebastian Ghiţă a disimulat, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, adevărata natură a provenienţei imobilului, prin efectuarea unor plăţi reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM, din contul unei firme controlate de acesta către o societate administrată în fapt de Iulian Bădescu. 

Ulterior, fostul primar al Ploieştiului a transferat această sumă de bani către o altă societate controlată de deputatul Sebastian Ghiţă, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.