Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturia cutremurătoare a celui care a filmat ASASINAREA ambasadorului rus - VIDEO

Evenimentul părea unul obişnuit - deschiderea unei expoziţii de fotografii despre Rusia -, aşa că în momentul în care un bărbat în costum negru şi cu cravată a scos un pistol, am fost uimit şi am crezut că este o punere în scenă, a povestit fotoreporterul agenţiei Associated Press, Burhan Ozbilici, care a surprins luni împuşcarea ambasadorului rus Andrei Karlov la Ankara şi ale cărui fotografii cu atacatorul au făcut înconjurul lumii.

"În schimb, era un asasinat calculat cu sânge rece care avea loc în faţa mea şi a celorlalţi, care au început să alerge, îngroziţi, pentru a se adăposti în timp ce bărbatul bine aranjat, cu părul scurt, îl împuşca pe ambasadorul rus", a spus fotoreporterul, a cărui relatare a fost publicată pe site-ul AP, relatează agerpres.

Acuzații GRAVE în Turcia după uciderea ambasadorului rus: Legăturile SECRETE ale ucigașului

"Focurile de armă, cel puţin opt, s-au auzit puternic în frumoasa galerie de artă. S-a dezlănţuit iadul. Oamenii au început să ţipe, să se ascundă în spatele coloanelor sau sub mese sau s-au întins pe jos. Îmi era frică şi eram confuz, însă am reuşit să mă pun parţial sub acoperire şi mi-am făcut treaba: am făcut fotografii", a relatat el.

Fotoreporterul a povestit că a decis să meargă la expoziţie - intitulată 'De la Kaliningrad la Kamceatka, prin ochii călătorilor' - doar pentru că era în drumul său spre casă de la biroul din Ankara.

"Când am ajuns, începuseră deja discursurile. După ce ambasadorul rus Andrei Karlov şi-a început discursul, m-am apropiat pentru a-l fotografia, gândindu-mă că fotografiile vor fi utile pentru articolele despre relaţiile turco-ruse. El vorbea încet şi - din câte am putut să îmi dau seama - cu dragoste despre ţara sa natală, oprindu-se din când în când pentru a-i permite translatorului să traducă în turcă. Îmi amintesc că mă gândeam ce calm şi umil părea", a afirmat Burhan Ozbilici.

"Apoi au avut loc focurile de armă, foarte rapid, iar publicul a intrat în panică. Corpul ambasadorului era la pământ, la doar câţiva metri de mine. Nu vedeam sânge în jurul său. M-am gândit că este posibil să fi fost împuşcat în spate. A durat câteva secunde până mi-am dat seama ce s-a întâmplat: un bărbat a murit în faţa mea; o viaţă a dispărut sub ochii mei", a mai povestit fotoreporterul.

Reacția lui Erdogan după ASASINATUL de la Ankara: 'E o PROVOCARE' - VIDEO

El a explicat că s-a dat în spate, înspre stânga, în timp ce atacatorul, identificat ulterior ca ofiţerul de poliţie Mevlut Mert Altintas, îşi flutura arma înspre persoanele adunate în partea dreaptă a sălii.

"La început, nu mi-am dat seama ce l-ar fi putut motiva pe atacator. M-am gândit că ar putea fi un militant cecen. Însă mai multe persoane au spus apoi că a strigat ceva despre oraşul sirian Alep. Probabil era furios în legătură cu bombardamentele Rusiei de la Alep care au ca scop înlăturarea rebelilor anti-guvernamentali. Mulţi civili au fost ucişi în acest lupte. El a strigat de asemenea 'Allahu Akbar', însă nu am înţeles restul cuvintelor sale în arabă", a completat fotoreporterul AP.

"Bărbatul înarmat era agitat. A mers în jurul corpului ambasadorului, distrugând unele fotografii de pe perete. Bineînţeles, îmi era teamă şi ştiam că ar fi un pericol dacă bărbatul înarmat s-ar fi întors înspre mine. Însă am avansat puţin şi l-am fotografiat pe bărbat în timp ce teroriza publicul care era disperat, captiv", a subliniat el.

"Mă gândeam: 'Sunt aici. Chiar dacă voi fi împuşcat şi rănit sau ucis, sunt jurnalist. Trebuie să îmi fac treaba. Puteam să fug fără să fac fotografii... Însă nu aş fi putut da un răspuns mulţumitor mai târziu când oamenii m-ar fi întrebat: 'De ce nu ai făcut fotografii?'. M-am gândit chiar la prietenii şi colegii care au murit făcând fotografii în zonele de conflict de-a lungul anilor", a mai povestit Burhan Ozbilici.

Cum se FABRICĂ ştirile false despre Alep. Poliţiştii egipteni i-au prins în flagrant / VIDEO

"Mintea mea o luase razna. Am văzut că bărbatul era agitat - dar, în mod ciudat, era stăpân pe sine. A strigat la toată lumea să se dea înapoi. Paznicii ne-au cerut să ieşim din sală, aşa că am plecat. Ambulanţe şi maşini blindate au ajuns imediat la faţa locului şi a fost lansată operaţiunea poliţiei. Atacatorul a fost împuşcat ulterior. Când m-am întors la birou să îmi editez fotografiile, am fost şocat să văd că de fapt atacatorul stătea în spatele ambasadorului în timp ce acesta vorbea. Ca un prieten sau ca un bodyguard", şi-a încheiat fotoreporterul relatarea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.