Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mărturii ale creştinilor care au supravieţuit atentatelor din Egipt

egipt biserica

Creştinii copţi din Egipt relatează scenele de groază prin care au trecut duminică, după ce o bombă a explodat într-o biserică din Tanta în timpul slujbei, omorând zeci de oameni.

"S-a produs o explozie violentă lângă altar", povesteşte Edmon Edward pentru AFP. "Brusc, totul a devenit negru, oamenii au sărit unii peste alţii", a adăugat acesta. Edmon Edward participa la slujba de duminică a bisericii Mar Girgis din Tanta alături de fratele său, Emil.

Explozia a omorât 27 de oameni şi a fost urmată, la câteva ore, de un al doilea atac, la o biserică din Alexandria, unde au murit 17 persoane.

Vezi şi: Donald Trump, REACŢIE la atentatele de Florii: Ce spune despre preşedintele Egiptului

La biserica din Tanta, icoanele cu Hristos şi Sfântul Gheorghe privesc de sus la mormanele de pietre şi bănci de pe care se scurge încă sângele victimelor, relatează france24.com.

"Am auzit explozia şi apoi am văzut o femeie fugind desculţă cu sângele curgându-i pe faţă", spune un şofer de taxi, care a dorit să rămână anonim.

În spital, un martor rănit a declarat televiziunii de stat: "Am simţit doar focul cuprinzându-mi faţa. L-am împins pe fratele meu, care stătea lângă mine, şi apoi am auzit oameni strigând 'explozie'".

Nabil Nader, un bărbat de 65 de ani care locuieşte vizavi de biserică, a vorbit despre scenele care au urmat atacului şi a relatat că primele trei rânduri de bănci din biserică erau distruse. "Am auzit explozia şi am venit alergând. Am văzut oameni spulberaţi. Din unele trupuri rămăsese doar jumătate", povesteşte acesta. "Tatăl unui prieten al fiului meu era pe primul rând", continuă Nader cu vocea tremurând. "I-am mai găsit doar pantofii."

În apropiere, un bărbat ţinea o carte de rugăciuni pe jumătate arsă şi un crucifix pătat cu sânge. "Au venit să se roage şi au murit", spune bărbatul.

"Victimele erau distruse", spune Mohammed, un student la medicină care face voluntariat la spitalul la care au fost duse victimele exploziei. "Unele au leziuni interne, altele sunt complet arse", adaugă studentul.

Ambulaneţele au dus victimele la spital, în vreme ce poliţia a înconjurat biserica. Rezidenţii care s-au strâns la locul tragediei nu puteau să-şi ascundă mânia. În ciuda prezenţei detectoarelor de metale, atacatorul a reuşit să pătrundă în clădire.

"Cum a putut intra cu bomba în timp ce poliţiştii erau afară?", se întreabă Nagat Assaad, cu ochii în lacrimi. "La ce mai sunt bune detectoarele? Nu vrem protecţia lor", mai spune acesta.

Creştinii copţi, care au suferit atacuri repetate din partea jihadiştilor, spun că se simt amandonaţi şi discriminaţi de autorităţi într-o ţară majoritar musulmană. Dar, în ciuda temerilor, creştinii din Tanta spun că sunt hotărâţi să-şi apere credinţa. "Suntem creştini şi vom rămâne creştini", a afirmat o femeie, pe un ton hotărât.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.