Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Măsuri pentru deblocarea pieței deșeurilor de ambalaje

deseuri

Guvernul a aprobat în ședința de ieri o serie de măsuri pentru îmbunătățirea gestionării ambalajelor și deșeurilor de ambalaje. Scopul acestor măsuri este de a preveni, reduce și înlătura efectele negative ale deșeurilor de ambalaje asupra mediului, de a evita consecințele negative rezultate din blocajul pieței, precum stimularea realizării obiectivelor naționale anuale de reciclare.

Ordonanța de urgență aprobată modifică și completează Legea 249/2015, care vizează administrarea ambalajelor și deșeurilor din ambalaje, astfel încât să permită remedierea rapidă a situației existente, respectiv înlăturarea unor situații care ar putea bloca piața deșeurilor de ambalaje, reducerea impactului financiar negativ asupra operatorilor economici afectați și o mai bună performanță de valorificare a deșeurilor din ambalaje.

Ordonanța de urgență aduce clarificări cu privire la opțiunea pe care o au operatorii economici care introduc pe piața națională ambalaje și produse ambalate, pentru a-și putea îndeplini obiectivele de reciclare, atât în mod individual, cât și prin intermediul organizațiilor de transfer de responsabilitate. Concret, potrivit actului normativ aprobat, producătorii de produse ambalate au posibilitatea de a-și îndeplini țintele, atât prin intermediul unor operatori economici specializați (de tipul organizațiilor de transfer de responsabilitate), cât și prin eforturi individuale, în parteneriate de anvergură mai mică, atât cu alți operatori economici, cât și cu autorități publice locale, instituții de învățământ, ONG-uri, alți parteneri comunitari.

Alte măsuri prevăd constituirea Comisiei de autorizare pentru înființarea și autorizarea operatorilor specalizați pentru preluarea responsabilităţii gestionării deşeurilor de ambalaje, clarificări cu privire la condițiile și termenele în care poate fi anulată licenţa de operare acordată operatorilor economici tip OTR, respectiv la ce reprezintă de fapt “2 ani consecutivi de la momentul constatării că aceștia nu-și îndeplinesc obiectivele stabilite”, pentru a nu mai duce la interpretări personale, la incertitudini și la incapacitatea autorităților de control de a pune în aplicare corect sancțiuni.

Măsurile prevăzute în ordonanța de urgență vor avea efecte pozitive asupra mediului pe termen mediu și lung, contribuind la reducerea cantităților de deșeuri generate, precum și la creșterea capacităților de colectare și reciclare a deșeurilor de ambalaje, în vederea atingerii obiectivelor de valorificare pe fluxurile de deșeuri, asumate de România față de Uniunea Europeană.

În prezent, pe piața românească, conform Administrației Fondului de Mediu, funcționează aproximativ 25.000 de producători și 10 OTR (organizații de transfer de responsabilitate). Aproximativ 50% din producători au transferat integral către OTR-uri responsabilitatea valorificarii ambalajelor puse pe piață, aceste OTR-uri nu au reușit atingerea obiectivelor de valorificare, fapt care a condus la ratarea obiectivelor de către producătorii de produse ambalate.

Măsurile adoptate astăzi contribuie la realizarea obiectivelor de reciclare și valorificare impuse prin Directiva 94/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind ambalajele și deșeurile provenite din ambalaje, precum și la evitarea unui potențial infringement.

De asemenea, se vizează stimularea investițiilor în domeniul colectării selective, stațiilor de sortare și tratare, capacităților de colectare și valorificare, precum și implicarea unei categorii mai mari de operatori economici în gestionarea fluxurilor de deșeuri valorificabile, având efecte durabile de protecție a mediului, protejarea sănătății populației și diminuarea risipei de resurse reprezentate de materialele utile care pot fi recuperate din deseurile de ambalaje, conform unui comunicat de presă.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.