Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Matteo Renzi, favorit să preia conducerea Partidului Democrat din Italia

PD: RENZI, C'E UNA SINISTRA OSSESSIONATA DA DENARO

Fostul premier italian Matteo Renzi este favorit să câştige alegerile primare de duminică ale Partidului Democrat (PD, centru-stânga), aflat la guvernare, şi să revină la conducerea formaţiunii, însă obţinerea unui nou mandat de prim-ministru se anunţă o sarcină mult mai dificilă, în condiţiile ascensiunii Mişcării 5 Stele (M%S, antisistem), transmite joi Reuters, conform agerpres.

Partidul Democrat organizează duminică alegeri primare în rândul susţinătorilor săi, sondajele de opinie indicând o victorie confortabilă a lui Matteo Renzi în faţa celor doi contracandidaţi, ministrul justiţiei Andrea Orlando şi guvernatorul regiunii Puglia, Michele Emiliano.

Proteste de amploare în centrul Parisului. Forţele de ordine fac uz de gaze lacrimogene - FOTO/VIDEO

Conform unui sondaj realizat de institutul Ixe, Renzi va obţine aproape 60% din voturi, urmat de Orlando, cu 15%, şi de Emiliano, cu 8%.

Cu toate acestea, popularitatea fostului premier şi a PD a scăzut considerabil faţă de momentul de vârf al guvernării sale, după ce Renzi nu a reuşit să-şi convertească agenda ambiţioasă de reformă în realitate.

Nivelul său actual de aprobare se situează la jumătate faţă de acum trei ani, conform Ixe.

'Aura antisistem a lui Renzo a dispărut, iar credibilitatea sa ca reformator a fost ştirbită de promisiunile bombastice şi de reformele relativ modeste pe care a reuşit să le livreze', a explicat Wolfgango Piccoli, de la think-tank-ul Teneo Intelligence.

Renzi, în vârstă de 42 de ani, a demisionat din funcţia de prim-ministru după o înfrângere zdrobitoare la referendumul privind reforma constituţională, dar fostul premier a început imediat să pregătească, de la reşedinţa sa din Toscana, o revenire.

Înaintea alegerilor parlamentare din mai 2018, sondajele arată că PD a coborât în spatele Mişcării 5 Stele, formaţiune antisistem, care pune sub semnul întrebării apartenenţa ţării la zona euro.

RÂURI de Pepsi într-un oraş din Rusia. Acoperişul unui depozit s-a prăbuşit - FOTO/VIDEO

Capacitatea lui Renzi de a contracara ascensiunea M5S ar putea fi crucială pentru evitarea unui risc existenţial pentru zona euro.

Mişcarea 5 Stele deţine în jur de 30% în intenţiile de vot şi un avans de 3-8 procente faţă de PD, după ce o dispută între loialiştii lui Renzi şi tradiţionalişti din aripa stângă a provocat o schismă în partid.

Din acest motiv şi pe fondul campaniei mai degrabă discrete, se anticipează că prezenţa la aceste alegeri primare va fi mult mai redusă faţă de consultarea anterioară, la care au participat 2,8 milioane de persoane.

Într-o dezbatere organizată miercuri, Renzi a declarat că ar fi mulţumit cu o prezenţă de 1 milion de votanţi.

La urne, care vor fi deschise pe întreg teritoriul ţării, se poate prezenta orice persoană cu vârsta de peste 16 ani, rezidentă în Italia şi care îşi declară susţinerea faţă de PD.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.