Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

May are un grad de încredere în faptul că negocierile cu privire la Brexit vor trece în a doua fază până în decembrie

Premierul britanic Theresa May a declarat luni în Parlament că are ”un grad de încredere” în faptul că negocierile cu privire la Brexit vor trece în a doua fază până în decembrie, după ce preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean Claude-Juncker a dezminţit dezvăluiri de presă potrivit cărora şefa Guvernului britanic a implorat ajutorul UE în cina de săptămâna trecută, relatează The Associated Press.

Londra vrea să înceapă să discute despre comerţ şi viitoarea relaţie cu Uniunea, însă liderii europeni consideră că nu s-au înregistrat progrese suficiente în negocierea divorţului, inclusiv cu privire la ”factura Brexitului”. May a dat asigurări că regatul îşi va onora angajamentele financiare asumate ca stat membru al Uniunii, însă valoarea facturii, estimată de Londra la 20 de miliarde de euro este de cinci ori mai mică decât cea invocată la Bruxelles. ”Ne parcurgem angajamentele potenţiale linie cu linie”, a declarat may luni în Parlament.

Ea a spus că are ”un grad de încredere că vom ajunge la progrese suficiente până în decembrie”, când şefii de stat şi de guverne din UE se întâlnesc din nou. Pe de altă parte, preşedintele CE Jean-Claude Juncker a respins dezvăluiri de presă potrivit cărora premierul Theresa May a părut epuizată şi a încercat cu disperare să ibţină susţinerea UE la summitul de la sfârşitul săptămânii trecute. ”Întotdeauna este aşa cu presa”, a declarat Juncker luni, la Institutul de Studii Politice de la Strasbourg, în Franţa. ”A fost o întâlnire bună. Ea nu a fost obosită şi nici bătută. Ea a făcut ceea ce avea de făcut, iar eu la fel”, a adăugat Juncker. ”Nu am ajuns la un acord, pentru că trebuie ca mai întâi să se rezolve problema cetăţenilor britanici în Europa şi a cetăţenilor europeni în (marea) Britanie”.

Ziarul german Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) a dezvăluit în ediţia de duminică faptul că May ar fi ”ceşit ajutorul” celorlalţi 27 de lideri UE în timpul unei cine. Un oficial european de rang înalt a negat că CE a divulgat o dare de seamă nefavorabilă a cinei, în cursul căreia May a încercat să obţină susţinerea europenilor faţă de viziunea sa cu privire la negocierea Brexitului. Şeful de cabinet al lui Juncker, Martin Selmayr, a dezminţit luni versiunea prezentată de FAS de la cina acestuia cu May, în care aceasta ar fi ”cerşit ajutorul” celorlalţi 27 de membri UE. El a negat atât că Juncker sau CE s-a aflat la originea dezvăluirii, aşa cum a scris presa britanică, cât şi conţinutul acesteia.

Ziarul german a scris că Juncker le-a spus colegilor săi că ”expresiile faciale ale lui May şi aspectul ei au spus multe”. ”Neg că 1/noi am divulgat asta, 2/Juncker a spus vreodată asta, 3/suntem punitivi în privinţa Brexitului”, a scris Selmayr pe Twitter. El a apreciat că dezvăluirea este o tentativă de subminare a negocierii Brexitului. Acelaşi ziar a făcut dezvăluiri, în urmă cu mai multe luni, despre altă întâlnire între Juncker şi May, iar critici britanici l-au arătat cu degetul pe Selmayr ca sursă.

Pe de altă parte, cinci dintre cele mai mari grupuri de afaceri britanice au îndemnat Londra să accepte rapid o perioadă de tranziţie de cel puţin doi ani după ieşirea regatului din Uniune, cu scopul de oferi astfel o siguranţă cu privire la reglementări şi reguli comerciale, în contextul în care companiile urmează s ia decizii critice cu privire la locuri de muncă şi investiţii. În această scrisoare, obţinută de Sky News, ministrul însărcinat cu Brexitul David Davis este îndemnat să aibă în vedere o relaţie economică între regat şi Uniune ”cât mai apropiată posibil de statu-quo” în perioada tranziţiei.

Premierul Theresa May a cerut o perioadă de tranziţie de doi ani, în care regatul şi Uniunea să facă comerţ în baza unor reglementări similare angajamentelor actuale, conform news.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.