Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

McCain cere expulzarea ambasadorului Turciei în urma ciocnirilor din timpul vizitei lui Erdogan

mccain

Senatorul american John McCain, una din vocile marcante din Congres în materie de politică externă, a cerut joi cu vehemenţă expulzarea ambasadorului Turciei în urma ciocnirilor violente produse între forţe de securitate ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan şi manifestanţi kurzi paşnici în capitala Statelor Unite, transmit AFP şi Reuters. 'Ar trebui să-l azvârlim naibii pe ambasadorul lor din Statele Unite ale Americii', a declarat senatorul republican într-un interviu pentru postul MSNBC.

'Suntem în Statele Unite ale Americii. Nu suntem în Turcia sau într-o ţară din lumea a treia. Acest gen de lucruri nu poate rămâne fără răspuns diplomatic', a continuat McCain. Violenţele au avut loc marţi în faţa reşedinţei ambasadorului Serdar Kiliç, unde se afla Erdogan după întâlnirea de la Casă Albă cu preşedintele american Donald Trump.

Şeful poliţiei din Washington, Peter Newsham, nu a confirmat în mod clar că agresorii, care purtau costume de culoare închisă, erau într-adevăr gărzi de corp turce, dar numeroasele înregistrări video din timpul incidentelor par să indice acest lucru. Poliţia, care a deschis o anchetă, a anunţat că un poliţist şi alte 11 persoane au fost rănite, fiind operate două arestări.

Într-un comunicat publicat joi pe site-ul său, ambasada turcă a declarat că grupări 'legate de PKK, pe care Statele Unite şi Turcia au desemnat-o ca organizaţie teroristă', s-au adunat fără autorizaţie în faţa reşedinţei şi 'au început să-i provoace în mod agresiv pe cetăţenii turco-americani veniţi să-l întâmpine paşnic pe preşedinte'. 'Turco-americanii au răspuns în legitimă apărare şi unul din ei a fost grav rănit', menţionează ambasada.

'Este vorba despre gărzile de corp ale lui Erdogan. Cineva le-a dat ordin să iasă şi să-i ia la bătaie pe aceşti manifestanţi paşnici. Este nevoie de repercusiuni şi mai ales să fie identificaţi aceşti oameni şi aduşi în faţa justiţiei', a fost însă de părere senatorul McCain, conform Agerpres.

Manifestanţii agitau steagul miliţiilor kurde siriene PYD, considerate de Ankara o emanaţie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Miercuri, Departamentul de Stat a comunicat că a transmis guvernului turc, 'în termenii cei mai fermi, preocuparea' Washingtonului faţă de cele întâmplate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.