Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cum ar fi evitat Adrian Porumboiu executările silite: Reacția milionarului

bani dolari

Adrian Porumboiu a trecut în urmă cu ceva timp printr-un proces de restructurare a grupului de firme Racova pe care le administrează. Această societate, RACOVA SA Vaslui pe numele său, se prezintă pe site-ul propriu drept deţinătoare a două hoteluri, unul în municipiul Vaslui şi unul în oraşul Huşi, ce totalizează un număr de 244 locuri de cazare. Mai exact, hotelul Racova de 3 stele, respectiv Cantemir de două stele, numai că evoluţia indicatorilor financiari din 2015 sugerează că e posibil ca unul dintre imobile să fi fost mutat pe o altă firmă.

În 2015, activele imobilizate au scăzut la 10.320.903 lei, de la 29.250.769 lei în anii anteriori. În plus, anul trecut, dar şi în 2014 au scăzut foarte mult veniturile, dubios fiind faptul că nu aceeaşi evoluţie s-a înregistrat şi la cheltuieli, care au rămas relativ constante. Din acest motiv, exerciţiul financiar 2015 a fost încheiat cu pierderi de 4,7 milioane lei. La finalul anului trecut, societatea avea datorii de 22.363.047 lei şi creanţe de 23.929.309 lei. Cel mai probabil, mare parte din aceste sume sunt rezultatul unor inginerii financiare între firmele aflate în proprietatea lui Porumboiu.

Citește și: Lovitură grea pentru Liviu Dragnea: și-ar putea pierde mandatul

Aceste relaţii financiare cu celelalte firme din grup, în special cu COMCEREAL SA Vaslui, au creat mari probleme societăţii Racova. Mărturie stau cele mai recente sentinţe pronunţate de instanţele de judecată. Astfel, pe 21 iunie 2016, Judecătoria Vaslui a încuviinţat executarea silită a debitorilor COMCEREAL SA şi RACOVA SA pentru recuperarea sumei de 2.366.549,53 lei. A doua zi, pe 22 iunie 2016, aceeaşi instanţă a cerut executarea silită a debitorilor COMCEREAL SA şi RACOVA SA pentru recuperarea sumei de 13.500.228,07 lei. În ambele cazuri, creditorul este Banca Transilvania, printr-o firmă de recuperare.

O altă veste proastă a apărut pe 25 iulie 2016, de data aceasta numai pentru RACOVA SA! Judecătoria Vaslui a încuviinţat executarea silită la cererea creditoarei Banca Transilvania, prin Sucursala Vaslui, împotriva debitoarei RACOVA SA pentru recuperarea sumei de 14.638.570,45 lei.

De asemenea, o nouă bombă a venit din partea Eeximbank, care, pe 20 iulie 2016, a cerut deschiderea procedurii de insolvenţă împotriva RACOVA SA.

Conform Buletinului Oficial de Proprietate Industrială, RACOVA SA a cesionat mărcile RACOVA şi DUBLIN IRISH PUB , barul de la parterul hotelului, iar cumpărător a devenit RACOVA TRAVEL SRL Vaslui. Această firmă are sediul într-o cameră a hotelului şi a fost înfiinţată în iunie 2016, de data aceasta pe numele lui Răzvan Condurache, care are funcția de administrator.

Înregistrată pe 17 iunie 2016, RACOVA TRAVEL SRL a devenit plătitoare de TVA după numai o lună, iar de la 1 iulie 2016 figurează ca plătitoare de taxe aferente angajaţilor. Acum, după ce a preluat şi mărcile, se poate ocupa fără probleme de afacerea cu hotelurile şi barurile aferente, conform supervizor.ro.

UPDATE: Urmare a articolului de mai sus, Adrian Porumboiu a trimis redacției stiripesurse.ro un drept la replică:

„In urma cu aproape doi ani de zile am vandut catre o firma cu sediul in Elvetia – de fapt este vorba de TransOil din Moldova – participatiunile firmelor apartinand Grupului Racova. Aceasta tranzactie a fost inceputa pe 17 decembrie 2014 si incheiata pe 8 august 2015, cu obligatiile asumate de cumparator de a achita absolut toate datoriile comerciale si financiare ale societatilor componente. Acesta a fost pretul tranzactiei, ei avand obligatia ca pana pe 30 noiembrie 2015 sa achite toate datoriile . Aceste obligatii nu au fost respectate, de aceea eu figurez cu garantii personale, fiind inregistrat pe portalurile instantelor.

In plus, la tranzactia care a avut loc s-a facut si un transfer si separare a activitatilor pe domenii de activitate. Deoarece cumparatorul nu si-a respectat obligatiile privind achitarea datoriilor catre creditori, acestia au demarat procedurile de executare silita impotriva firmelor preluate de TransOil iar impotriva mea in nume personal in calitate de garant.

In contractul incheiat se prevede o separare a activitatilor in asa fel incat o parte din activitatile comerciale sa fie preluate si administrate de mine, fie prin infiintarea unor noi societati, fie prin continuarea functionarii unor societati deja stabilite prin Memorandumul de intelegere din 8 august 2015.

Concret, referitor la articolul cu Racova, ceea ce s-a intamplat cu infiintarea unor noi societati este pe deplin justificat iar obligatiile de plata nu au nici cea mai mica legatura cu persoana mea.  “Smecheria” descrisa nu exista din moment ce firma nou infiintata s-a facut cu respectarea clauzelor din Memorandumul de intelegere din 8 august 2015 si a prevederilor legale, aceasta platind contravaloarea hotelului Racova. Prin urmare, eu nu am absolut nicio raspundere, doar ca figurez (deocamdata) ca garant personal. Referitor la SC Racova SA, eu nu mai sunt actionar din 8 august 2015.

In concluzie, pot demonstra cele afirmate cu documente clare care pot fi verificate, intarind inca o data afirmatia ca tot ce s-a intreprins este perfect legal si orice probleme care exista in legatura cu obligatiile financiare ale firmelor respective nu imi apartin.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.