Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Meleşcanu - consultări cu omologul spaniol; cei doi au semnat un acord privind evitarea dublei impuneri

inquamphotos.com / Octav Ganea
teodor melescanu

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, şi ministrul afacerilor externe şi cooperării al Regatului Spaniei, Alfonso María Dastis Quecedo, au semnat miercuri, la Bucureşti, un acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, documentul fiind important pentru încurajarea relaţiilor economice în plan bilateral.

Potrivit unui comunicat al MAE, Meleşcanu a avut consultări bilaterale cu omologul său spaniol în contextul vizitei oficiale pe care acesta din urmă a efectuat-o la Bucureşti. "Cei doi miniştri ai afacerilor externe au semnat, cu ocazia vizitei, şi un Acord între cele două guverne privind evitarea dublei impuneri, document cu o relevanţă fiscală şi economică pentru cetăţenii şi antreprenorii din cele două state şi care va completa cadrul juridic ce vizează încurajarea relaţiilor economice în plan bilateral", se arată în comunicatul citat.

De asemenea, cei doi miniştri au convenit să intensifice, în următoarea perioadă, frecvenţa consultărilor între cele două ministere de externe, cât şi între ministerele sectoriale, în perspectiva organizării primei şedinţe comune a celor două guverne. "Ministrul Teodor Meleşcanu a evocat rolul foarte important pe care îl are comunitatea românească din Spania, inclusiv prin prisma contribuţiei semnificative pe care aceasta o aduce la dezvoltarea economică a acestei ţări şi a mulţumit omologului străin pentru sprijinul pe care autorităţile spaniole îl acordă pentru integrarea comunităţii de români în societatea spaniolă. Cu prilejul întrevederii, şeful diplomaţiei române a reafirmat sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Spaniei şi a manifestat deplina solidaritate cu Regatul Spaniei, arătând că aceasta este şi va rămâne un partener strategic valoros al ţării noastre", precizează MAE, conform Agerpres.

Conform sursei citate, cei doi miniştri de externe au avut şi un schimb de opinii cu privire la evoluţiile de actualitate la nivel european, Meleşcanu subliniind importanţa cooperării româno-spaniole în cadrul Uniunii Europene. "Oficialul român a evidenţiat angajamentul european ferm al României şi dorinţa de a participa activ la dezbaterea privind viitorul Europei, salutând, în context, discursul preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu privire la starea Uniunii şi viziunea strategică privind viitorul Europei", se mai arată în comunicat.

Şeful diplomaţiei române a exprimat sprijinul pentru continuarea procesului de extindere a UE, pledând pentru menţinerea angajamentului Uniunii faţă de regiunea Balcanilor de Vest, "a cărei securitate şi stabilitate este de interes direct atât pentru România, cât şi pentru UE în ansamblul său". "În ceea ce priveşte cooperarea în cadrul NATO, partea română a subliniat importanţa consolidării măsurilor Alianţei pentru întărirea securităţii în Europa şi a prezenţei înaintate pe Flancul estic, reiterând angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării", menţionează MAE.

În cadrul discuţiilor a fost abordat şi subiectul implicării celor două state în eforturile internaţionale de combatere a terorismului, inclusiv prin iniţiativa comună de creare a unei Curţi internaţionale împotriva terorismului. "Teodor Meleşcanu a subliniat importanţa acordată de România relaţiei cu Spania, arătând că menţinerea unui ritm susţinut al dialogului româno-spaniol reprezintă o prioritate, de natură să impulsioneze în continuare relaţia bilaterală, inclusiv prin identificarea de noi oportunităţi de cooperare sectorială. A fost evidenţiată, totodată, consistenţa cooperării în plan economic, susţinută de prezenţa dinamică a companiilor spaniole în România, precum şi de volumul schimburilor comerciale în creştere, care se apropie de 4 miliarde euro", precizează comunicatul MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.