Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membrii Comisiilor juridice ale Parlamentului, întâlnire cu delegaţia CE pe MCV

cazanciuc

Obiectivele stabilite la nivelul MCV pentru Parlament sunt îndeplinite, a declarat marţi preşedintele Comisiei juridice de la Senat, Robert Cazanciuc, după întâlnirea Comisiilor juridice cu delegaţia Comisiei Europene, aflată în ţara noastră pentru o nouă misiune de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. "Discuţiile au decurs deschis, onest, cu cărţile pe masă. Domnul preşedinte Eugen Nicolicea a făcut o trecere în revistă exhaustivă a angajamentelor Parlamentului, obiectivelor, să spunem, stabilite la nivelul MCV, noi considerăm că sunt îndeplinite şi nu e doar o îndeplinire formală a acestora. Am explicat fiecare obiectiv în parte cum a fost îndeplinit, procesul decizional, transparenţă şi ceea ce vom face de aici încolo, angajamentul foarte clar al Parlamentului de a sprijini sistemul judiciar. O să vedeţi în perioada următoare acţiuni ale acestui angajament ferm, dorinţa noastră de a duce tot ce înseamnă în momentul de faţă dezbatere parlamentară pe legile Justiţiei într-un cadru unitar, cu o viziune închegată, cu toate partidele prezente, cu invitaţi din afară, în aşa fel încât la final să avem câteva propuneri foarte clare de rearanjare a legislaţiei, în aşa fel încât să avem acte normative coerente şi clare", a spus Cazanciuc, la Palatul Parlamentului.

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a menţionat că membrii celor două comisii au răspuns experţilor europeni la anumite observaţii, unele dintre ele referitoare la imunitatea parlamentară. "În cazul majorităţii acestor observaţii la care trebuie să răspundem nu a fost nevoie decât să le explicăm, pentru că măsurile nici nu mai trebuia să fie luate. Recomandarea 10 spunea să avem anumite măsuri în aşa fel încât imunitatea parlamentară să nu blocheze anchete împotriva faptelor de corupţie. Evident că aici nu aveam nimic de făcut, atâta vreme cât articolul 72, alineatul 2 din Constituţie spune că parlamentarii pot să fie trimişi în judecată şi urmăriţi penal pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu declaraţiile. Constituţia prevede în mod clar că parlamentarii nu au imunitate pentru aceste fapte. După ce le-am citit din Constituţie pe subiectele acestea nu au mai zis nimic. Am precizat că Legea fundamentală este obligatorie pentru toată lumea, deciziile Curţii Constituţionale, care au stabilit procedura prin care se cere urmărirea penală a miniştrilor sau foştilor miniştri, evident că şi acestea sunt obligatorii pentru toată lumea şi pentru noi şi pentru MCV şi pentru dumneavoastră", a explicat Nicolicea.

Întrebat dacă există un termen până la care ar putea fi ridicată această monitorizare, Nicolicea a spus că se preconizează anul următor. "Se preconizează ca anul următor să se ridice, măcar pentru faptul că va fi introdus pentru toate ţările un alt sistem, alt mecanism de cooperare şi verificare", a arătat el, conform Agerpres. O nouă misiune de evaluare a Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) are loc în perioada 18 - 21 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.