Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru CSM, după deciziile CSAT față de ”acoperiții” din justiție: 'E nevoie de clarificări'

judecatori

Judecătorul Horaţius Dumbravă, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat că este nevoie de clarificarea termenilor de "informator" sau "colaborator" al serviciilor secrete, întrucât în legislaţie nu sunt explicate cele două noţiuni, adăugând că va sesiza Plenul CSM în acest sens.

El a afirmat că răspunsul CSAT în această chestiune - potrivit căruia nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, ai serviciilor de informaţii în sistemul judiciar - este un pas extraordinar. "Este într-adevăr un pas extraordinar pe care România l-a înregistrat prin publicarea comunicatului de către CSAT. Nu pot să nu apreciez gestul preşedintelui României, Klaus Iohannis, care a făcut acest pas extrem de important. (...) Nu avem cum să nu avem încredere în CSAT, iar în serviciile de informaţii, în condiţiile în care România este în structurile NATO, mă îndoiesc că îşi permit să escamoteze adevărul. Acele informaţii date de către serviciile de securitate, indiferent din ce zonă vin ele, trebuie privite ca atare, ca acte oficiale în exercitarea atribuţiilor constituţionale. Nici nu vreau să mă gândesc că ar putea să conţină neadevăruri", a spus magistratul.

Citeşte şi: UNPR a dat afară din partid un şef de Consiliu Judeţean: Unde va ajunge baronul

El a refuzat să comenteze afirmaţiilor şefului Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, referitoare la controlul declaraţiilor magistraţilor de către CSAT, dar a admis că există o problemă la nivelul legislaţiei. "E nevoie de clarificarea termenilor de informator şi colaborator, pentru că niciunde în legislaţie nu se explică cele două noţiuni. Sigur, cu ofiţerii sub acoperire nu avem o problemă, pentru că acolo e clar - trebuie să fi în statul de plată al vreunui serviciu de informaţii, dar noţiunea de informator şi cea de colaborator, neapărat, trebuie clarificate. Noi, la nivelul CSM, am lucrat în octombrie 2014, după sesizarea făcută de mine, şi am şi dat o definiţie - cei care furnizează date sau informaţii sau cei care înlesnesc furnizarea de date sau informaţii sunt informatori sau colaboratori. Am definit cele două noţiuni, însă, din păcate, nu ne-am dus mai departe să propunem modificarea legislativă pe care să o cuprindem în legea statutului judecătorului şi procurorului. Eu voi sesiza Plenul, pentru că avem deja lucrarea făcută cu propunerea, (...) săptămâna viitoare sau peste două săptămâni, după ce discut, bineînţeles, şi cu preşedintele CSM", a precizat el.

Citește și: UNPR își execută fostul primar interimar al Capitalei

În acelaşi timp, el a menţionat că CSM are informări potrivit cărora nu există acoperiţi în justiţie. "Noi avem o poziţie oficială, avem informările date de către serviciile de informaţii şi de către ministere că nu există acoperiţi în justiţie, astfel încât aceste informări trebuie luate ca atare. Dacă vreo instituţie a escamotat adevărul, persoanele care au făcut acest lucru în mod cert vor trebui să răspundă. România se află în NATO, iar o structură de informaţii nu-şi permite ca public să vehiculeze informaţii neadevărate şi sunt convins că niciun serviciu de informaţii nu şi-a permis acest lucru", a adăugat Dumbravă, conform celor de la Agerpres.

Citeşte şi: ACCIDENT groaznic la metrou: Zeci de elevi și studenți răniţi / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.