Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Membru CSM, PRECIZĂRI despre situația procurorului Mircea Negulescu

captura RTV
Mircea Negulescu

Lia Savonea, membru în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat vineri, la Ploieşti, că plenul CSM nu a luat act de demisia procurorului Mircea Negulescu, fiind mai important să se clarifice dacă în acest caz a fost vorba despre o încălcare a statutului magistratului.

"Domnul Negulescu a intenţionat să demisioneze, însă plenul nu a luat act de demisie, dând eficienţă procedurilor disciplinare, considerând că între (...) demisie şi nevoia de a clarifica nişte aspecte, cum este posibilitatea încălcării statutului magistratului, este mai important pentru noi să ştim dacă s-a întâmplat o încălcare, drept pentru care nu am luat act de demisie şi a fost aplicată procedura suspendării în vederea clarificării şi cercetărilor disciplinare", a spus Savonea, răspunzând unei întrebări.

Lia Savonea a participat, vineri, la şedinţa de prezentare a raportului Curţii de Apel Ploieşti pe anul 2016.

Citește și: Cum 'dinamitează' Dan Voiculescu puterea: Explicaţiile unui ministru / VIDEO

Membrii Plenului Consiliului Superior al Magistraturii au amânat marţi discutarea cererii de eliberare din funcţie, prin demisie, a procurorului Mircea Negulescu, recent transferat de la DNA Ploieşti la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, în schimb Secţia pentru procurori a decis suspendarea acestuia.

"A fost o problemă neacoperită în totalitate de lege. Dânsul este în cursul unei acţiuni disciplinare şi în acelaşi timp are o cerere de demisie. Se pune problema dacă se poate lua act de o decizie pentru că riscurile ar fi multiple, ca după ce încetează activitatea prin demisie să se poată întoarce peste un an, doi, trei. Dacă îndeplineşte condiţia de pensie, poate beneficia de pensie de serviciu. Dacă aşteaptă finalizarea actului disciplinar, nu mai beneficiază de pensie. Pentru a lămuri aceste aspecte care nu sunt reglementate de lege, decât să greşim şi să luăm o decizie pripită, am preferat să amânăm", a precizat preşedintele CSM, Mariana Ghena, la sediul Consiliului.

Tot marţi, Secţia pentru procurori în materie disciplinară a analizat nota Inspecţiei Judiciare cu propunerea de suspendare din funcţie a procurorului Negulescu. După deliberări, Secţia a decis suspendarea acestuia din funcţie până la soluţionarea definitivă a acţiunii disciplinare. Decizia poate fi contestată, în termen de 15 zile, la Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, la 15 februarie, ca urmare a apariţiei în mass-media a unor înregistrări audio al căror conţinut este atribuit procurorului Mircea Negulescu. "Ulterior au fost înregistrate şi conexate la prima lucrare sesizările, având acelaşi obiect, formulate de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de un alt petent. Apreciind că există indiciile săvârşirii unor abateri disciplinare, inspectorii judiciari desemnaţi în cauză au dispus, la 17 februarie 2017, începerea cercetării disciplinare pentru abaterile disciplinare prevăzute de art. 99 lit. a), b) şi j) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor", preciza IJ, potrivit Agerpres.

Mircea Negulescu, unul dintre procurorii care instrumenta la DNA Ploieşti dosarul Ponta - Ghiţă - Blair, ceruse încetarea activităţii în cadrul DNA şi continuarea activităţii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, după apariţia în spaţiul public a înregistrării audio.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.