Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel: În UE avem o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să colaborăm mai strâns

captura TV
klaus merkel

În cadrul Uniunii Europene există o serie de eforturi în planul apărării, unde se doreşte o colaborare mai strânsă, iar Uniunea îşi menţine ataşamentul faţă de Articolul 5 al NATO, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

La finalul unei întrevederi avute la Berlin, Merkel şi Iohannis şi-au exprimat dorinţa comună în privinţa intensificării eforturilor în privinţa apărării şi, în acest context, s-a arătat că România nu va opta între NATO şi Uniunea Europeană sau între UE şi SUA. "În primul rând, trebuie să spunem că în Uniunea Europeană avem o serie de eforturi în planul apărării, unde dorim să colaborăm mai strâns şi asta este o completare a activităţii NATO. Deci, noi, europenii, vrem să fim mai activi, să fim integraţi în NATO, dar dorim să avem şi soluţii politice, pentru că soluţii militare sunt ultima ratio, sunt ultimul argument. Ne exprimăm ataşamentul faţă de Articolul 5 al NATO şi, în acest sens, noi vom avea, vom menţine aceeaşi linie. Sigur, există şi discuţii controversate cu Statele Unite, de exemplu faptul că au denunţat Acordul privind schimbările climatice. Şi aici ne vom exprima foarte limpede poziţia noastră în cadrul Consiliului şi cred că este foarte necesar acest lucru, mai ales atunci când există păreri diferite, cum am văzut", a subliniat Angela Merkel, conform Agerpres.

Relaţia dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite trebuie să fie una foarte bună, a subliniat, la rândul său, preşedintele Iohannis. "Am subliniat acest lucru şi cu ocazia recentei mele vizite la Washington şi cred că acest mesaj este important şi trebuie transpus în practică. Am mai spus-o şi o repet: nu este cazul să optăm între NATO şi Uniune sau să optăm între Uniune şi Statele Unite. Aşa ceva este imposibil şi, de fapt, nu este dorit de nimeni", a arătat şeful statului.

Pe de altă parte, Iohannis a evidenţiat că "au apărut anumite sincope în bunul mers al lucrurilor". "Şi toată lumea se străduieşte să găsească căi de ieşire din sincopă şi reluare a relaţiilor foarte bune. Relaţia transatlantică nu este o opţiune politică sau diplomatică. Relaţia transatlantică este la baza civilizaţiei noastre de tip democratic şi trebuie păstrată ca atare foarte, foarte bine. Încet, încet, impresia mea este că foarte multă lume înţelege că a merge spre slăbirea relaţiei este o mare eroare şi cam toţi sunt pe un discurs politic care duce, cu siguranţă, către o reîmbunătăţire a acestei relaţii, fiindcă Europa are nevoie de America şi invers, şi între NATO şi Uniune trebuie să apară colaborări cu efect de sinergie şi nu altceva", a mai arătat şeful statului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.