Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel îndeamnă UE să nu lase Grecia să plonjeze în haos

merkel

Uniunea Europeana nu poate lasa Grecia "sa plonjeze în haos" în fata afluxului de migranti, a subliniat cancelarul german Angela Merkel duminica, în contextul în care mii de migranti sunt blocati pe teritoriul grec dupa închiderea frontierelor în Balcani, relateaza AFP, potrivit Mediafax.

Grecia a avertizat ca numarul migrantilor blocati pe teritoriul sau risca sa se tripleze, în martie, si sa atinga 70.000, din cauza cotelor impuse de catre tarile din Balcani migrantilor care vor sa se stabileasca în Europa Occidentala.

"Puteti sa credeti, serios, ca tarile din (zona) euro au luptat pâna la ultima pentru ca Grecia sa ramâna în (zona) euro (...) pentru ca, un an mai târziu, sa lasam Grecia sa plonjeze în haos?", a declarat ea într-o emisiune a postului public ARD, îndemnând ca Atena "sa nu fie abandonata astfel".

"Datoria si obligatia mea este ca aceasta Europa sa gaseasca un drum comun", a spus Merkel, cu o verva neobisnuita, subliniind ca se afla în contact, în mod regulat, cu premierul grec Alexis Tsipras.

"Potrivit estimarilor noastre, numarul celor care vor fi blocati în tara noastra va fi între 50.000 si 70.000 de persoane luna viitoare", a declarat anterior ministrul grec pentru Politica Migratorie Yiannis Mouzalas. "Astazi exista 22.000 de refugiati si migranti" în Grecia, a precizat el într-un interviu pentru postul Mega.

Aproximativ 6.500 dintre ei erau înghesuiti, duminica, într-o tabara improvizata în apropiere de satul Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia. Aproximativ alti 500 s-au instalat într-o statie de alimentare cu carburant, la 12 kilometri distanta.

Autoritatile de la Skopje au lasat sâmbata sa treaca doar 300 de persoane prin acest post de frontiera, care a ramas închis duminica.

Câteva sute de migranti au manifestat duminica, culcati pe sine, de partea greaca a frontierei cu Macedonia, care le era închisa, a constat un jurnalist de la AFP. Multi refugiati s-au adunat dupa aceea în apropiere de bariera care desparte cele doua tari si i-au îndemnat pe macedoneni sa-i lase sa treaca.

Idomeni a devenit un punct de blocare în urma deciziei autoritatilor de la Skopje, saptamâna trecuta, de a le refuza afganilor accesul pe teritoriul macedonean si de a înaspri controalele documentelor de identitate ale sirienilor si irakienilor.

Situatia urmeaza sa se agraveze dupa ce Slovenia si Croatia, state membre UE, au decis vineri, la fel ca Serbia si Macedonia, sa limiteze la 580 numarul barbatilor, femeilor si copiilor care le tranziteaza zilnic teritoriul.

Aceste tari din Balcani au urmat exemplul Austriei, care a decis în urma cu peste o saptamâna sa limiteze intrarea migrantilor la 80 de solicitanti de azil pe zi si la 3.200 de persoane în tranzit.

Decizia acestor tari de pe ruta din Balcani a iritat Atena, care si-a rechemat, saptamâna trecuta, ambasadorul de la Viena la "consultari", în urma unei reuniuni la care Grecia nu a fost invitata.

Cancelarul austriac Werner Faymann a sporit tensiunile duminica, acuzând Atena ca se comporta "ca o agentie de turism", lasându-i pe migranti sa treaca liber.

"Grecia a gazduit anul trecut 11.000 de solicitanti de azil, iar noi 90.000. Acest lucru nu trebuie sa se repete", a declarat Faymann, citat de presa austriaca.

- "Efect de ricoseu"

În contextul disensiunilor europenilor în problema migratiei, Papa Francisc a îndemnat tarile Uniunii sa gaseasca un "raspuns unanim" si sa "repartizeze în mod echitabil sarcinile" între ele.

Papa a salutat duminica, în timpul rugaciunii Angelus, în Piata Sfântul Petru, "ajutorul generos" oferit Greciei si "celorlalte tari din prima linie" si a estimat ca aceasta urgenta umanitara "necesita colaborarea tuturor natiunilor".

În cautarea unui ipotetic "consens" în gestionarea crizei care divizeaza Europa ca niciodata pâna acum, presedintele Consiliului European Donald Tusk urmeaza sa efectueze vizite, în perioada 1-3 martie, la Viena, Ljubljana, Zagreb, Skopje si Atena, înaintea summitului UE-Turcia de pe 7 martie.

Miza reuniunii a fost prezentata de catre comisarul european însarcinat cu Migrarea Dimitri Avramapoulos, care a avertizat ca Europa se îndreapta catre un "dezastru" în cazul unei lipse de "convergenta" la acest summit, la Bruxelles.

În opinia lui Merkel, discutiile vor viza modul de "restabilire a sistemului (liberei circulatii) Schengen pas cu pas, cu Grecia".

Grecia pare însa sa conteze pe o scadere a afluxului migrantilor dinspre Turcia.

"Pregatim o campanie de informare destinata Turciei" cu privire la închiderea postului de frontiera de la Idomeni, a declarat ministrul grec pentru Migrare, apreciind ca aceasta initiativa, alaturi de mobilizarea navelor NATO la Marea Egee, ar urma sa reduca numarul sosirilor în Grecia cu 70%.

Mai la vest, Italia se teme de un "efect de ricoseu", potrivit procurorului regional din Lecce, în Puglia, si se pregateste sa faca fata unui posibil aflux de migranti aflati în cautarea unei noi rute catre Europa de Nord.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.