Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel, sub presiune după rezultatele dezamăgitoare de duminică

merkel

Angela Merkel se afla sub presiune luni, la o zi dupa reculul înregistrat de partidul sau, Uniunea Crestin-Democrata (CDU), în alegerile desfasurate în trei landuri, si ascensiunea dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), care profita de opozitia în crestere fata de politica de primire a refugiatilor dusa de cancelarul german, noteaza France Presse într-un comentariu pe marginea rezultatelor acestui important test electoral.

Dna Merkel, care conduce guvernul german de mai bine de 10 ani, urmeaza sa faca declaratii în jurul prânzului, dupa ce partidul sau a reusit sa se plaseze doar pe locul secund în landurile vestice Baden-Württemberg si Renania-Palatinat, iar în Saxonia-Anhalt (est), chiar daca a câstigat, este urmat îndeaproape de AfD.

Politica generoasa de primire a solicitantilor de azil, impulsionata de cancelar în vara trecuta, a dominat dezbaterile electorale, iar scorurile ridicate obtinute de populisti în cele trei landuri (între 12 si 24%) arata amploarea frondei împotriva sa.

Duminica seara, dupa anuntarea primelor rezultate, responsabili politici de rang înalt au exclus însa o modificare a politicii cancelarului, care refuza plafonarea numarului de refugiati primiti în Germania.

'Avem o linie clara în politica privind refugiatii si o vom pastra', a declarat vicecancelarul social-democrat Sigmar Gabriel.

Peter Tauber, secretarul general al CDU, a admis ca 'timpurile sunt dificile', afirmând însa ca nu se asteapta la o schimbare a liniei cancelarului.

În schimb, pentru Uniunea Crestin-Sociala (CSU, aliatul bavarez al CDU), care se opune politicii privind migratia a dnei Merkel, rezultatele de duminica demonstreaza necesitatea unei astfel de modificari. 'Originea scorurilor slabe ale CDU (...) este politica ce permite afluxul nelimitat si necontrolat al refugiatilor', a subliniat deputatul Hans Michelbach, estimând ca 'singura consecinta logica a acestor rezultate ar fi corectarea cursului politicii privind refugiatii'.

În urma alegerilor de duminica, presa online da un verdict fara drept de apel: CDU este marele perdant, AfD învingatorul incontestabil, iar dna Merkel se gaseste într-o pozitie inconfortabila dupa anii de dominatie în viata politica.

'Este o duminica neagra pentru cancelarul Angela Merkel. Ea a sperat mult timp ca, în pofida rezistentei fata de politica sa privind refugiatii, va putea câstiga' în doua landuri, scrie saptamânalul Der Spiegel. 'În cele din urma însa, nu s-a întâmplat asa. Merkel va trebui sa traiasca cu reprosul ca a lasat AfD sa se instaleze durabil' pe scena politica, adauga aceeasi publicatie.

Rezultatul este cu atât mai putin îmbucurator pentru guvernul în functie, cu cât si SPD a iesit în pierdere. Chiar daca a învins în Renania-Palatinat, se afla la sub 15% în celelalte doua landuri, unde fiind întrecut de populisti.

În acest sens, cotidianul Bild noteaza ca cele doua partide care domina viata politica în Germania dupa 1945 'trebuie sa-si linga ranile' dupa un 'important test privind politica în materie de refugiati'.

Pe de alta parte, dezastrul electoral ar putea slabi pozitia Angelei Merkel pe scena europeana, unde refuzul sau de a închide granitele UE în fata afluxului de migranti este criticat de mai multe state membre.

Cancelarul german militeaza pentru solutii la scara europeana de primire a refugiatilor si pentru un acord între Uniunea Europeana si Turcia, în curs de negociere înaintea summitului UE din 17-18 martie.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.