Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel trage un semnal de alarmă în ceea ce priveşte R. Moldova

washingtonpost.com
Merkel Berlin

Cancelarul german Angela Merkel a abordat situaţia din Republica Moldova, apreciind că este necesar ca aceasta să fie urmărită cu atenţie de către instituţiile europene, în cadrul unei reuniuni a Partidului Popular European (PPE) ce a avut loc joi la Bruxelles, relatează vineri Radio Chişinău, conform agerpres.

Într-o postare pe o reţea de socializare, lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) din Republica Moldova, Maia Sandu, menţionează că a discutat cu această ocazie cu Angela Merkel despre problemele Republicii Moldova şi despre ce pot face partenerii externi pentru asigurarea parcursului democratic al republicii.

Citeşte şi: Atac DEVASTATOR al Rusiei în Siria. Poziţiile SI au fost luate în colimator - VIDEO

Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Acesta a reiterat că aşteaptă ca recomandările Comisiei de la Veneţia să fie implementate pe deplin de către autorităţile de la Chişinău.

De asemenea, lidera PAS s-a întâlnit şi cu preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, care s-a arătat îngrijorat de situaţia din Republica Moldova şi în legătură cu declaraţiile autorităţilor de la Chişinău după avizul negativ al Comisiei de la Veneţia privind iniţiativa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova.

Comisia de la Veneţia a emis un aviz negativ vinerea trecută în privinţa schimbării sistemului electoral în Republica Moldova, avertizând că proiectul sistemului mixt de alegeri, promovat de democraţii şi socialiştii moldoveni, nu întruneşte consensul larg în societate şi comportă numeroase pericole.

Citeşte şi: Curtea Constituţională a SUA dă o palmă grea administraţiei Trump

Democraţii, la originea acestei iniţiative care a obţinut sprijinul preşedintelui prorus Igor Dodon, par însă hotărâţi să meargă înainte cu proiectul privind trecerea la sistemul mixt.

Premierul moldovean Pavel Filip a îndemnat marţi Bruxellesul să nu condiţioneze ajutorul de 100 de milioane de euro din partea Comisiei Europene de respectiva problemă, întrucât această asistenţă este foarte importantă pentru Republica Moldova, fiind destinată strict implementării reformelor, continuării sprijinului bugetar şi a relaţiilor cu FMI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.