Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Merkel vrea să trimită mai mulți imigranți în anumite state UE

Angela Merkel, Francois Hollande

Cancelarul federal german Angela Merkel a declarat vineri că un grup de ţări din UE ar putea accepta să li se repartizeze mai mulţi refugiaţi decât a fost prevăzut până acum în schimbul amplificării de către Turcia a eforturilor împotriva migraţiei ilegale, informează AFP.

Aceste ţări, care nu au fost enumerate de Merkel, se vor reuni cu Turcia în marja viitorului summit al liderilor europeni, care va avea loc la Bruxelles în perioada 18-19 februarie şi care se va axa pe afluxul fără precedent (după 1945) de imigranţi în Europa. 'Există un grup de ţări' din UE 'care s-ar putea declara gata să accepte, în mod benevol, încă un contingent de refugiaţi' pe teritoriul lor, a declarat Merkel în timpul unei conferinţe de presă susţinute după întrevederea pe care a avut-o la Berlin cu omologul său polonez Beata Szydlo.

Până acum ţările din UE au acceptat vara trecută, cu mare greutate, să-şi repartizeze între ele 160.000 migranţi sosiţi în Grecia şi Italia. În schimbul acestui lucru ar fi, însă, necesar ca, înainte de aceasta, Turcia să facă tot posibilul pentru 'a limita sau, pentru cei mai mulţi, a împiedica migraţia ilegală' a refugiaţilor spre teritoriul UE, a precizat Merkel. Cancelarul federal german a lăsat, de asemenea, să se înţeleagă că acest grup ar putea ajuta financiar Turcia în primirea de refugiaţi, oferindu-i mai mult de cele 3 miliarde de euro care au fost deja deblocate de UE. Confruntată cu imposibilitatea de a ajunge la un consens european global asupra unui mecanism durabil privind repartizarea de refugiaţi, Merkel încearcă de mai multe săptămâni să ralieze cel puţin un grup de state, pe care mass-media le-a supranumit 'coaliţia de voluntari', cauzei sale.

Cancelarul federal se află sub o mare presiune politică la ea în ţară, în condiţiile în care afluxul record, de peste un milion de refugiaţi, înregistrat anul trecut în Germania a suscitat critici împotriva sa, atât în cadrul opiniei publice, cât şi al propriului său partid conservator. În decembrie, în marja ultimului summit european, Germania a reunit deja la Ambasada Austriei de la Bruxelles mai mulţi posibili membri ai acestei viitoare 'coaliţii'. La acea dată, în afară de Germania, era vorba de Austria, Belgia, Finlanda, Grecia, Luxemburg, Olanda şi Suedia. În orice caz, Polonia nu va face parte din această coaliţie. 'Un mecanism fix de repartizare' a refugiaţilor între ţările UE 'nu este acceptabil', a declarat premierul polonez la Berlin, în timpul conferinţei de presă. Într-un interviu publicat în aceeaşi zi de cotidianul Bild, Szydlo a mers şi mai departe şi a cerut 'o schimbare de direcţie' în politica de deschidere către refugiaţi în Europa, politică pe care o promovează cancelarul federal al Germaniei, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.