Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesaj clar al preşedintelui Klaus Iohannis: 'Încurajez instituţiile'

klaus iohannis cotroceni

Mesaj clar al preşedintelui Klaus Iohannis. Şeful statului a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Constituţiei, prin care încurajează instituţiile care veghează la respectarea Legii fundamentale să fie mereu la înălţimea rolului lor pentru democraţie.

"Cu prilejul acestei zile, încurajez instituţiile care veghează la respectarea spiritului şi literei Constituţiei să fie mereu la înălţimea rolului lor fundamental pentru democraţie!", a spus şeful statului în mesaj.

Citeşte şi: Operaţiune de amploare în Oltenia: 10 primării sunt percheziţionate

Potrivit acestuia, marţi se împlinesc 24 de ani de la referendumul din 8 decembrie 1991, prin care a fost aprobată, cu o majoritate covârşitoare, Constituţia României, moment care a marcat opţiunea fără echivoc a statului şi poporului român pentru un regim de guvernare democratic.

Citeşte şi: ALERTĂ - Primul român reţinut pentru propagandă jihadistă

"Schimbările majore generate de noua Lege fundamentală au făcut posibilă dezvoltarea unei democraţii bazate pe statul de drept şi pe respectul faţă de lege. În acelaşi timp, s-au consolidat valorile democratice ale constituţionalismului modern bazat pe trei piloni: protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, diminuarea tentaţiei autoritarismului instituţional şi accentuarea transparenţei decizionale în activitatea instituţiilor statului. După aproape un sfert de secol, asistăm la aprofundarea unei noi etape, în care societatea este tot mai activă şi interesată de eficienţa guvernării şi de buna funcţionare a autorităţilor care exercită puterea la nivel central şi local. Amplificarea dimensiunii participative a democraţiei din România este benefică pentru reprezentarea corectă a cetăţenilor de către instituţiile fundamentale ale statului", a afirmat Iohannis.

Citeşte şi: Cei 21 de doctori 'făcuţi' de Oprea. SRI nu-l mai lasă pe Oprea să coordoneze doctorate

În opinia sa, Constituţia reprezintă mai mult decât o lege fundamentală, fiind acel "liant care uneşte cetăţenii în jurul unor valori şi aspiraţii comune".

"Ea conferă un sens comunităţii politice, fixând limitele în care se exercită puterea statului şi garantând drepturile şi libertăţile de care se bucură cetăţenii. Nicio democraţie nu poate funcţiona în absenţa unor valori comune, acceptate, respectate şi promovate de membrii societăţii. Nu în ultimul rând, Constituţia consemnează apartenenţa României la spaţiul european şi transatlantic. Avem astfel consfinţită garanţia dezvoltării normale a societăţii noastre alături de grupul statelor cu democraţie consolidată, împotriva oricărei forme de totalitarism, intoleranţă, discriminare şi populism", a mai precizat preşedintele Iohannis, conform Agerpres.

Citeşte şi: De unde are bani Statul Islamic? Cele şase surse de finanţare (studiu)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.