Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul lui Iohannis cu prilejul celui de-al III-lea Congres al Federației Comunităților Evreiieşti

Klaus Iohannis gradina Cotroceni

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis luni, 25 iulie a.c., un mesaj cu prilejul celui de-al III-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România. Mesajul a fost prezentat de către domnul Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial - Departamentul Cultură, Culte şi Centenar.

Vă prezentăm în continuare textul mesajului:

„Domnule Președinte al Federației Comunităților Evreiești din România,

Doamnelor și domnilor,

Vă transmit salutul meu călduros cu prilejul deschiderii celui de-al III-lea Congres al Federației Comunităților Evreiești din România, un bun prilej de celebrare, de bilanț, dar și de planuri de viitor.

Vă felicit pentru felul în care aţi slujit interesele comunităţilor evreieşti din România, pentru proiectele pe care le-ați derulat în ultimii ani, multe dintre acestea cu implicarea Administrației Prezidențiale sau chiar sub Patronajul Preşedintelui României. Mă bucur că această colaborare între Federația Comunităților Evreiești din România și instituțiile statului se îmbunătăţeşte cu fiecare an.

Reiau ideea, transmisă și cu alte prilejuri, că este în primul rând de datoria autorităților române să ofere un cadru propice dialogului între culturi, etnii și religii, între comunitatea majoritară și minorități, care laolaltă alcătuiesc patrimoniul nostru comun.

Însușirea, la nivel de societate, a respectului pentru diversitate, precum şi combaterea intoleranței, a rasismului, antisemitismului și xenofobiei reprezintă cel mai pios omagiu pe care îl putem aduce culturii mozaice, memoriei Holocaustului și comemorării victimelor sale.

România a pornit cu mai bine de un deceniu în urmă pe calea cinstirii contribuției pe care comunitatea iudaică a adus-o la dezvoltarea poporului român, dar și a asumării responsabilității pentru politicile crude care au fost îndreptate împotriva ei. Holocaustul nu este doar o pagină sumbră din istoria României și a Europei, ci și o lecție pe care a trebuit să o învățăm în parcursul nostru spre o societate a democrației împlinite. Pentru aceasta am sprijinit şi salutat consolidarea cadrului legislativ și a instituțiilor care urmăresc sancționarea folosirii simbolurilor rasiste, fasciste sau xenofobe.

Doamnelor și domnilor,

Acum 100 de ani, comunitatea evreiască din România număra aproximativ 800.000 de membri, fiind a treia comunitate din Europa și a patra din lume. Drama pe care a traversat-o la mijlocul secolului trecut face parte și din istoria României. Holocaustul nu s-a petrecut doar undeva departe, ci aici, aproape, prin pogromurile de la București și Iași, când mii de destine au fost curmate în mod violent. Nu cred că este cineva dintre dumneavoastră care să nu fi pierdut o persoană dragă în acele momente tulburi.

Cu toate acestea, ați continuat să credeți în România, să credeți că este casa dumneavoastră. România modernă a fost privilegiată să fi avut evrei printre elitele sale intelectuale și profesionale, care să lucreze pentru consolidarea primelor instituții moderne. Acțiunile noastre confirmă că preţuim această contribuţie. Prin toate mijloacele de care dispunem, punând accent în special pe sistemul național de educație, România își propune să devină un model de cunoaștere și asumare a trecutului recent. Ne revine împreună misiunea și datoria morală de a transmite mai departe adevărul, care este cea mai importantă resursă pentru promovarea spiritului civic şi pentru însușirea valorilor unei societăți incluzive, tolerante.

În acest sens aș dori să omagiem împreună contribuția fundamentală a lui Elie Wiesel, în recuperarea memoriei Holocaustului în România. Îi suntem cu toții îndatorați pentru lecția de viață pe care, cu atâta generozitate, ne-a oferit-o. Să îi fie amintirea binecuvântată!

În încheiere, vreau să urez succes pe mai departe forurilor de conducere ale Comunităților Evreiești din România şi să vă asigur de întreaga mea apreciere pentru tot ceea ce ați făcut și continuați să faceți pentru România!”, conform unui comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.