Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mesajul SUA pentru România: Cum putem scăpa de corupție

stop coruptie

Luis E. Arreaga, principalul asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice din SUA, consideră că este nevoie de o dublă abordare pentru eliminarea corupţiei de la rădăcină.

"Pentru a elimina din rădăcină corupţia avem nevoie de o dublă abordare: autorităţile trebuie să-i urmărească în justiţie pe cei corupţi, de la demnitari până la micii funcţionari, iar societatea civilă trebuie să funcţioneze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetăţenilor de rând până la cele ale demnitarilor", susţine oficialul american, potrivit unui comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti.

Citeşte şi: Măsuri fără precedent din cauza ameninţărilor teroriste: Parizienii rămân fără WIFI-ul public

Potrivit acestuia, pentru a avea succes în lupta împotriva corupţiei va fi nevoie de măsuri substanţiale în plan naţional şi internaţional care să asigure progresul.

Luis E. Arreaga consideră că statele trebuie să aplice în totalitate standardele privind lupta împotriva corupţiei şi transparenţei şi să permită societăţii civile să-şi îndeplinească importantul şi adecvatul rol de asigurare a integrităţii autorităţilor şi sporire a transparenţei, în beneficiul cetăţenilor.

Citeşte şi: Acuzată de susţinere a ISIS, o româncă a fost expulzată din Italia

"Luarea acestor măsuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzătoare, ci şi aplicarea şi respectarea lor de către poliţie şi instanţe şi faptul că societatea civilă va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu aderă la aceste standarde", a subliniat acesta.

Oficialul american a mai spus că nu doar guvernele trebuie să acţioneze, deoarece cei mai afectaţi de corupţie sunt reprezentanţii companiilor şi oamenii de rând.

Citeşte şi: ALERTĂ - Primul român reţinut pentru propagandă jihadistă

"Credem că societatea civilă, care include, dar nu se limitează la organizaţiile non-guvernamentale, are de îndeplinit un rol cheie. Credem că reprezentanţii societăţii civile trebuie să fie observatori în cadrul Convenţiei ONU împotriva Corupţiei şi al grupurilor de lucru ale acesteia, dar şi participanţi activi la iniţiativele anticorupţie, pe măsură ce elaborăm, punem în aplicare şi urmărim progresul stabilirii de reguli globale în eforturile de limitare a corupţiei. Alături de o monitorizare serioasă a aplicării acestor reguli şi standarde, este nevoie de o capacitate robustă de a trage la răspundere şi a-i pune sub urmărire penală pe cei corupţi şi este nevoie că bunurile obţinute în mod ilicit să fie returnate, în cea mai mare măsură posibilă, victimelor actelor de corupţie", precizează Luis E. Arreaga.

Citeşte şi: Mesaj clar al preşedintelui Klaus Iohannis: 'Încurajez instituţiile'

Arreaga este principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii şi combaterea traficului internaţional cu narcotice şi fost ambasador al SUA în Islanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.