Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Metoda 'Dacian Cioloș' de a rata o simplă acțiune de imagine

Metoda "Victor Ponta" de a rata o simplă acțiune de imagine este deja pe larg cunoscută. A fost o inundație, iar fostul premier Victor Ponta împreună cu vicepremierul de pe atunci Liviu Dragnea s-au dus în zona calamitată ca să facă o vizită. În loc să fie alături de sinistrați, ei nu s-au udat deloc, plimbându-se cu o barcă pneumatică pe străzile comunei respective, ca și cum le-ar fi plătit Sebastian Ghiță un sejur la Veneția. Faza comică a rămas antologică, Ponta și Dragnea stând ca doi porumbei într-o romantică gondolă pneumatică și spunându-le nenorociților loviți de ape că executivul e alături de ei. Se presară pe deasupra și vorba lui Victor Ponta adresată ministresei de atunci a Mediului, Doina Pană: "ce faci fă Doina, aveai chef de niște inundații" plus răspunsul neinspirat al doamnei "nu, n-aveam, dar..." și iese o șaormă de marketing politic cu de toate. Acțiune, suspans, comedie, dragoste.

Azi avem alt premier, Dacian Cioloș. A venit și rândul său să rateze o simplă acțiune de imagine. Înainte de ședința de guvern de azi, miercuri, 30 decembrie 2015, premierul trebuia să vadă câteva fotografii făcute de cei morți în incendiul de la Colectiv, fotografii amplasate pe un hol din Palatul Victoria, care duce spre sala de ședințe a guvernului. Schema de PR era simpluță: premierul vine, se uită la imagini, nu spune nimic din respect pentru cei morți, apoi intră în ședința de guvern. Presa în filmează, dăm toți pe post sobrietatea momentului, iar pe un fundal de lipsă de știri serioase (cu excepția exploziilor, crimelor și accidentelor), o astfel de știre are impact [aproape de] maxim.

Acesta a fost doar planul, dar socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Premierul a ieșit din lift, a trecut pe lângă fotografii, a întors capul în mers spre primele trei în ritm alert, la celelalte nu s-a mai uitat și a intrat rapid în sala de ședințe a guvernului. Noi, jurnaliștii de pe hol am rămas mirați. Am ratat ceva și nu ne-am dat seama? La care poze să se uite? Mai vine o dată?

Acest aspect mie mi se pare penibil și lipsit de respect din partea premierului Dacian Cioloș, umilitor și lipsit de respect pentru fotografii decedați la concertul din Colectiv, o făcătură ratată de imagine ratată pentru cei care se ocupă de imaginea acestui premier. Dar dincolo de asta, mi se pare prost gândit, din start. Trebuie spus că tablourile foto au fost luate de la o expoziție din Centrul Vechi, acolo unde au fost expuse poze făcute de-a lungul timpului, la concerte, de cei care au murit la Colectiv și care aveau o pasiune comună: fotografia de concert. De ce au fost amplasate pe un hol din sediul guvernului? Nu le vede publicul acolo. A venit muntele la Mohamed? Dar nu mai bine se ducea premierul la expoziția respectivă? De ce să fie aduse fotografiile la guvern, ca să le vadă premierul, câtă vreme el nici nu s-a sinchisit să se uite la ele? Se va uita după ședința de guvern? Poate o să ne cheme la loc sus să re-filmăm momentul... (Scriu aceste rânduri în timp ce ședința de guvern este în derulare)

Mai grav mi se pare faptul că momentul jenant s-a petrecut pe 30 decembrie, la fix două luni de la incendiul din Colectiv (care a avut loc pe 30 octombrie). Viața merge înainte, noi îmbătrânim iar cei pe care i-am pierdut vor rămâne tineri în amintirile noastre. Fotografiile lor vor rămâne niște instantanee făcute de niște tineri vivace la câteva concerte mai de soi la care au ajuns. Dacă merge pe zicala "morții cu morții și vii cu vii", premierul putea măcar să nu facă nimic în această zi. În inimile celor care au pierdut pe cineva, această zi este încă o bornă. Au trecut zile, săptămâni, acum luni, iar apoi vor trece ani. Cei cu o minimă decență comemorează în liniște. Dar să vrei să faci o acțiune mediatică prin care să arăți că îți pasă la comemorarea a două luni și tu să treci alert întorcând scurt capul pentru că așa ți-a zis un consultant de imagine... mi se pare deplasat.

Dacian Cioloș se află în funcție ca urmare a demisiei lui Victor Ponta, survenită ca urmare a protestelor care au avut loc la începutul lunii noiembrie. Ok, pe de o parte ar trebui să nu uite cum a ajuns acolo și să trateze ce este legat de tragedia de la Colectiv cu mai mult respect. La a folosi tragedia pentru manipulări politice mă așteptam din partea altora. Pe de altă parte, deținerea șefiei guvernului nu este vârful carierei lui Dacian Cioloș, el a mai fost comisar european pentru Agricultură. Este acolo ca tehnocrat, iar un tehnocrat își face treaba matematic, calculat și rece, deoarece contează rezultatele, nu impresia publică. Un guvern politic, format din politicieni nu-și permite acest lux și se înclină după cum bate vântul sondajelor, cum cum arată emoția populară sau după interesele propriului electorat. Un guvern tehnocrat sau de uniune națională își permite luxul de a lua decizii la rece, deoarece nu are de dat socoteală în următoarele alegeri. Dar, dacă tot plimbăm premierul pe la diverse acțiuni de imagine, hai să le facem cum trebuie, nu de mântuială.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.