Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mi-aş dori ca toţi liderii PSD să bea apă de la robinet din Negreşti Oas. Au curajul?

Faptele şi rezultatele spun povestea de la sine când vorbim despre performanţa guvernării locale actuale. PSD a îndatorat atât de mult comunitatea locală din Negreşti Oaș, încât în prezent, din totalul veniturilor proprii ale primăriei de circa 12,5 milioane lei: 12% sunt alocaţi cheltuielilor cu ratele şi dobânzile la bănci şi doar 10% spre cheltuielile de capital, adică spre investiţii. Marea majoritate a bugetului local din Negreşti Oaș - într-o proporţie covârşitoare de 78% - merge spre cheltuielile cu personalul și cheltuielile materiale de funcţionare ale primăriei. Adică în bună măsură spre clientela de partid a PSD angajată în instituţie şi spre partenerii comerciali agreaţi de PSD.

După 26 de ani de cheltuieli anapoda făcute de PSD, fără nicio strategie de dezvoltare durabilă sau fără niciun plan de management coerent, mi-aş dori ca toţi liderii PSD să bea apă de la robinet doar din Negreşti Oas. Şansele ar fi mai mari să cunoască realitatea, având în vedere faptul că această sursă esenţială vieţii nu corespunde nici unui standard de calitate şi consum. Credeţi că au curajul? De ce când este vorba de ei ştiu să se ferească, dar când e vorba de populaţie nu ştiu să o protejeze, nu se gândesc la cetăţeni?

Vă spuneam că primăria din Negreşti Oaș cheltuie mai mult pentru ratele şi dobânzile la bănci decât pentru investiţii în comunitate, în urma împrumuturilor angajate de primarii PSD de-a lungul anilor. Am venit cu dovezile în faţa dumneavoastră. E de datoria noastră să aducem la cunoştinţa cetăţenilor acestui oraş că ei de fapt plătesc cheltuielile angajate de primărie pentru proiecte care nu se văd şi care nu le-au adus beneficii prea multe, reale, în viaţa de zi cu zi. Ba mai mult, pentru felul în care arată oraşul Negreşti Oas astăzi, vor plăti şi copiii oşenilor. Mulţi sunt plecaţi în străinătate, aduc bani acasă, plătesc taxe şi impozite aici, iar primăria condusă de PSD le cheltuie banii pe nenumărate petreceri pe bani publici, fără a le întoarce beneficiile cuvenite: apă potabilă la robinet, drumuri, şcoli şi spitale moderne.

Mă bucur ca am reuşit prin amendamentul meu de 500 de mii lei, alocaţi în anul 2015, să modernizăm laboratorul de analize al spitalului din Negreşti Oaș. Mergeţi să-l vedeţi cum arată, amenajat şi cu aparatură modernă, care dă şansa la viaţă oşenilor care-i trec pragul. Pentru anul 2016 consilierii judeţeni ai PNL au reuşit să suplimenteze bugetul spitalului pentru cheltuielile de funcţionare cu încă 600 de mii de lei.

Ceea ce ne-am mai fi dorit să facem, dar nu am reuşit, este să convingem majoritatea PSD din consiliul local că e nevoie să acordăm bursele de merit pentru elevii din cele 4 instituţii de învăţământ din Negreşti Oaș. Deşi consilierii locali ai PNL au cerut şi au votat pentru acordarea bursei de merit pentru elevii care au medii mai mari sau egal cu 9,50, PSD a refuzat. PSD nu iubeşte performanţa în şcoală, decât declarativ. Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 prevede acordarea acestor burse de la nota 8,50 în sus (conform art.8 al.1 lit.a). La localitatea Vamă, de exemplu, primarul PNL şi consiliul local au acordat aceste burse de la nota 9,00 în sus.

Concluzia este aceeaşi de fiecare dată: PSD nu are o strategie locală de dezvoltare, nu sunt implicaţi cu adevărat în creşterea comunităţii şi nu se gândesc la cetăţeni. Neglijarea cetăţenilor şi a nevoilor acestora, îndatorarea lor agresivă fără dezvoltarea mult aşteptată scoate în evidenţă lipsa de profesionalism şi perspective pe termen lung atât de necesare oraşului.

Ştiu că se poate mai bine, sunt convinsă că un oraş ca Negreşti Oaș poate fi condus de o persoană competentă, cu experienţă şi viziune, cu responsabilitate şi verticalitate. Negreşti Oaș are nevoie de o schimbare. Trebuie să fie mai bine!

10 obiective de dezvoltare locală

Negreşti Oașul are nevoie de schimbare, la fel ca şi multe alte localităţi prost conduse din Satu Mare sau din ţară. Pentru asta le recomand candidaţilor PNL la alegerile locale câteva lucruri şi am în vedere să sprijin dezvoltarea locală prin următoarele 10 obiective:

1. Omul potrivit şi gospodar la locul potrivit poate gestiona mult mai bine lucrurile.

2. Comunităţile locale cunosc cel mai bine ce nevoi au şi cum trebuie să se răspundă la acestea. Cât mai multe resurse ar trebui să fie lăsate la decizia comunităţilor locale, inclusiv fondurile europene.

3. Fiecare localitate are nevoie de un plan de dezvoltare pe 10-15-20 de ani, abordând toate aspectele, de la străzi, canalizare, apă potabilă, sisteme de strângere şi reciclare a deşeurilor şi reziduurilor, gradul de independenţă energetică etc.

4. Descentralizarea trebuie înfăptuită, nu doar povestită.

5. Regionalizarea nu înseamnă numai regiuni ca unităţi teritorial-administrative, cu menţinerea birocraţiei judeţene actuale, ci înseamnă regiunii care lucrează direct cu municipiile, oraşele şi comunele.

6. Trebuie schimbat sistemul de echilibrare a bugetelor locale: resursele pentru dezvoltare de la nivel central trebuie alocate pe bază de algoritmi care ţin seamă de decalajele reale şi nu de "pixul" vreunui Mischie sau Ștef.

7. Polii de dezvoltare nu trebuie să ignore localităţile afectate de scurgerea resurselor umane şi a investiţiilor spre aceşti poli. E nevoie de strategii integrate ca aceste localităţi să devină complementare polilor de dezvoltare (fie că e vorba de Cluj, Oradea, Baia Mare, Braşov, Iaşi etc). Nicio politică de dezvoltare regională nu poate înfrânge atracţia polilor de dezvoltare.

8. Cetăţenii, edilii locali ai PNL şi candidaţii noştri să ţină cont de exemplul localităţilor care au reuşit şi toate sunt conduse cu viziuni şi acţiuni de dreapta: Arad, Alba Iulia, Braşov, Oradea. Dar şi comune precum: Matca (jud Galaţi) sau Băleni (jud Dâmboviţa) care sunt exportatoare de legume de succes.

9. Ministerele care au terenuri şi clădiri fără să le folosească trebuie să le cedeze legal şi necondiţionat, fără bani, comunităţilor locale. Vedem atâtea situaţii de zone potenţial atractive - fie turistic, fie economic, fie social - blocate sau care nu pot fi exploatate.

10. Fiecare echipă locală a PNL să ia în calcul la constituirea echipelor de consilieri succesiunea de gen, adică o doamnă, un domn ș.a.m.d. (sau invers) pentru o mai bună reprezentare în rândul decidenţilor locali a intereselor tuturor cetăţenilor şi cetăţenelor. Aceste echipe vor fi mai reprezentative, mai democratice, mai legitime, mai echilibrate şi, vă garantez, vor avea rezultate mai bune în alegeri şi apoi pentru comunitate.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.