Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Microbuzele, Tudose și moldovenii

microbuze

În vizitele sale în Republica Moldova, premierul Tudose nu a mers cu mâna goală ci a oferit din partea României un număr de microbuze școlare.

Ca și altă dată când România a ajutat Moldova, acest gest a creat controverse în rândul opoziției democratice din Chișinău. Poate nu este bine ca România să ajute guvernul Filip, spune opoziția, în condițiile în care acesta a girat trecerea de la un sistem de vot proporțional la un sistem mixt.

Opozițiapro-europeană se opune sistemului electoral mixt din două motive. Pe de o parte , partidele opoziției democratice și pro europene sunt relativ slabe în teritoriu. Chiar și în condiții de organizare ideală a alegerilor, ele riscă să câștige mai puține mandate decât ar justifica procentul de simpatie în rândul populației. O problemă și mai mare o constituie posibilitatea puterii de a desena districte electorale care să o avantajeze.

Citiți și: Protest de AMPLOARE în Republica Moldova! Zeci de oameni au luat cu asalt Parlamentul / VIDEO

Confruntată cu aceste pericole, opoziția condamnă noua lege ca fiind nedemocratică. Prin urmare, se așteaptă și de la România un gest care să transmită guvernului moldovean că astfel de comportamente sunt acceptabile. Cel puțin în cazul României, această speranță este deplasată din motive pe care le voi arăta mai jos.

România are o politică externă confuză

Până prin 2007 știam ca țară ce ne dorim. Integrare în Europa și integrare în comunitatea euro-atlantica. De atunci nu este la fel de clar ce ne dorim. Poate Iohannis, și numai în ultima vreme, are o viziune mai clară, dar această viziune mai mult ca sigur nu s-a transmis încă Guvernului.

Poate că pe termen lung are sens să susținem opoziția democratică din Moldova. Dar România nu prea gândește pe termen lung.

Să fie bine să nu fie rău

În lipsa unei politici externe clar definite, autoritățile române urmăresc de obicei să fie toată lumea fericită. Să se bucure și frații noștri moldoveni, să fie ok și cu aliații americani să iasă și niște voturi în țară.

Toate aceste obiective sunt suficient de bine deservite de gestul premierului Tudose.

România se teme de Rusia

Dacă rămâne totuși ceva clar în politica externă românească acest lucru este că ne temem de influența crescândă a Rusiei în regiune.

Gerrymandering-ul, adică desenarea pe bază de favoritism a districtelor electorale, nu este foarte democratică dar poate fi folosit pentru a stopa influența PSRM.

România nu are experiență ca putere donatoare

Din 1989 încoace România este în general țara care primește și nu țara care dă. Primește fonduri, învățături, monitorizare...

Ceea ce nu știm este să ajutăm pe alții. Uneori se pare că nici țările cu experiență nu se pricep, dar noi chiar suntem la început.

 

 

Citiți și: Paradoxul din Republica Moldova

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.