Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Migrena, asociată cu un risc crescut de AVC după o intervenție chirurgicală

www.hotnews.ro
durere de cap, lovitură la cap

Persoanele care suferă de migrene cronice au un risc crescut de a avea accident vascular cerebral (AVC) după o intervenție chirurgicală, potrivit unui studiu publicat marți în revista British Medical Journal (BMJ).

Analizând dosarele a 124.000 pacienți care au suferit intervenții chirurgicale în trei spitale din Statele Unite între 2007 și 2014, cercetătorii au descoperit că riscul de a avea un accident vascular cerebral în următoarele 30 de zile de la intervenție s-a ridicat la 4,3 cazuri la 1.000 de pacienți operați suferinzi de migrenă, față de 2,4 cazuri la 1.000 de pacienți din întregul eșantion.

Cei mai predispuși acestui risc au fost suferinzii de "migrenă cu aură" — dureri de cap asociate cu tulburări de vedere, sensibilitate și vorbire — la care rata de accident vascular cerebral a fost de 6,3 la 1.000 de pacienți operați, față de 3,9 în cazul pacienților cu migrenă clasică.

Migrena este o durere de cap recurentă, de obicei unilaterală și pulsatilă. Ea afectează în jur de 15% dintre adulți, cu o predominanță puternică la femei. Migrena cu aură afectează 20 până la 30% din cazuri.

Citește și: Bărbații care consumă frecvent carne roșie au risc de a fi diagnosticați cu diverticulită

Accidentul vascular cerebral este o cauză majoră de deces sau de invaliditate severă. Acesta provoacă în fiecare an mai mult de 6 milioane de decese în întreaga lume.

Migrena este unul dintre factorii de risc de accident vascular cerebral ischemic (cauzat de un cheag și de departe cel mai frecent), dar nici un studiu nu a evaluat încă rolul ei în timpul unei intervenții chirurgicale.

Potrivit studiului condus de Matthias Eikermann, de la Harvard Medical School, supra-riscul de accident vascular cerebral la suferinzii de migrenă a fost stabilit ținând cont de vârsta, sexul și bolile cardiovasculare preexistente, care sunt, de asemenea, factori de risc de accident vascular cerebral.

Migrenoșii au fost, de asemenea, puțin mai numeroși decât non-migrenoșii care au fost respitalizați în decurs de 30 de zile de la intervenție.

Chirurgia cea mai vizată a fost cea vasculară și cardiacă (până la 7% cazuri de accident vascular cerebral) și neurochirurgia.

Pentru Eikermann, având în vedere numărul de persoane care suferă de migrene la nivelul populației, este important ca medicii să cunoască acest risc crescut în perioada perioperatorie, mai ales la pacienții care nu prezintă factorii tradiționali de risc de accident vascular — vârsta și istoricul familial — și nici factori modificabili cum ar fi hipertensiunea arterială, fumatul, un colesterol ridicat sau diabet.

"Rezultatele studiului nostru vin să se adauge dovezilor care se acumulează pentru a spune că migrena, în special migrena cu aură, trebuie luată în considerare ca marker de risc crescut de accident vascular cerebral ischemic", spun autorii.

Ei nu explică totuși fenomenul și se limitează să avanseze câteva ipoteze, precum predispoziția genetică. Cercetătorii evocă, de asemenea, utilizarea de vasopresoare, medicamente pentru stabilizarea tensiunii arteriale în timpul intervențiilor chirurgicale care, în doze mari, ar putea crește riscul de accident vascular cerebral la persoanele cu migrene, anunță Agerpres.

"Anestezia, deshidratarea și oprirea temporară a anticoagulantelor în timpul perioadei perioperatorii poate agrava hipercoagularea indusă de intervenția chirurgicală și facilita formarea unui cheag de la pacienții cu migrenă", adaugă ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.