Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Dima: Personalul Direcţiei de Probaţiune este subdimensionat

ciocanel judecator

Personalul Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP) este subdimensionat, a declarat directorul general Mihai Dima, care a dat dreptate angajaţilor DNP care au protestat miercuri, amintind însă că în 2016 a avut loc o suplimentare semnificativă a numărului salariaţilor acestei instituţii. "Astăzi, auziţi dinspre sistemul de probaţiune două voci. Aveţi vocea colegilor mei, care stau afară şi solicită o dimensionare a drepturilor pe măsura responsabilităţilor ce le revin, şi o voce aici, în sală, care vă prezintă imaginea responsabilităţii sistemului de probaţiune la nivel naţional. Eu cred că cele două voci sunt complementare şi fiecare necesită să o audă şi mai ales să o asculte pe cealaltă, pentru un dialog firesc, într-un context instituţional", a spus Dima, în cadrul prezentării bilanţului DNP pe anul 2016.

Întrebat de ziarişti dacă personalul direcţiei este subdimensionat, în condiţiile în care 384 de angajaţi se ocupă de peste 70.000 de persoane, Mihai Dima a răspuns afirmativ. "Da, răspunsul este evident, cifrele sunt grăitoare. Da, este subdimensionat, da, până anul trecut chiar pot să spun că nu s-au făcut demersuri semnificative pe partea asta, însă începând de anul trecut (...) a existat o suplimentare semnificativă, chiar cea mai importantă pe care sistemul de probaţiune a primit-o. Luaţi în calcul faptul că vorbim de 380 de oameni şi am primit o suplimentare de 565 de posturi. Există o primă tranşă finanţată de 187 de posturi implicate în concurs şi urmează, sperăm noi, în a doua parte a anului, să continuăm această suplimentare, pentru că trebuie să ajungem la un volum de personal semnificativ mai ridicat pentru a putea gestiona în mod corespunzător activitatea, dosarele, persoanele pe care le avem în evidenţă", a explicat Dima.

El a recunoscut că personalul DNP face "un efort deosebit" pentru a gestiona toate procedurile în ceea ce priveşte persoanele condamnate la pedepse neprivative de libertate. "Este foarte adevărat, în momentul de faţă este un efort deosebit pe care colegii mei îl fac, e un efort care ajunge să aibă impact asupra vieţii lor personale. (...) Această activitate (...) este posibil să se facă cu un număr atât de mic de persoane datorită implicării şi responsabilităţii colegilor mei din serviciile de probaţiune", a afirmat Dima.

El a prezentat bilanţul anului 2016, în care s-au remarcat o serie de noutăţi, atât din punct de vedere legislativ, cât şi din punct de vedere al salarizării. "2016 a fost anul în care a fost finalizat procesul de reglementare în domeniul activităţii de probaţiune, conform noilor dispoziţii în materie penală. 2016 a fost anul în care sistemul de probaţiune a primit cea mai mare extindere a numărului de posturi de personal de probaţiune de la înfiinţarea sa ca sistem. 2016 a fost anul în care drepturile salariale ale personalului de probaţiune au fost îmbunătăţite. A fost anul în care au fost pregătiţi cei mai mulţi consilieri de probaţiune. A fost anul în care sistemul de probaţiune a gestionat un număr record de sancţiuni neprivative de libertate", a arătat Mihai Dima.

Evoluţia numărului de supravegheri, în 16 ani, a relevat faptul că din 2001 până în 2016, numărul persoanelor intrate în supraveghere a crescut de la 735 la 57.814. Potrivit bilanţului, în cursul anului 2016, numărul total de cazuri a fost de 70.781, cu o medie a termenului de supraveghere de aproape 40 de luni (3,32 ani). Peste 40 de consilieri din serviciile de probaţiune au protestat, miercuri, în faţa sediului INS, unde a avut loc şedinţa de bilanţ a Direcţiei Naţionale de Probaţiune şi a Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ei spun că au parte de un tratament discriminatoriu şi sunt nemulţumiţi de condiţiile de muncă.

"Protestăm împotriva bilanţului Direcţiei Naţionale de Probaţiune, protestăm pentru că avem parte de un tratament discriminatoriu, care s-a acutizat cu nerecunoaşterea unui drept ce a fost acordat pentru toţi ceilalţi angajaţi din sistemul de justiţie, inclusiv portarului de la tribunal, femeilor de serviciu, şoferilor, toată stima pentru dânşii, se pare că noi, consilierii de probaţiune, nu facem parte din familia ocupaţională justiţie, de vreme ce nu am beneficiat de acelaşi drept recunoscut de CCR ca trebuind aplicat pentru fiecare categorie de personal din cadrul sistemului de justiţie. (...) Nu beneficiem de un drept salarial ce a fost acordat de CCR pentru personalul din familia ocupaţională justiţie. E vorba despre creşterea valorii de referinţă sectoriale. (...) Colegii noştri din sistem, judecători, grefieri, personal conex au primit la 1 februarie 2017 creşterea valorii de referinţă sectorială, le-a crescut salariul", a declarat Crina Mocanu, preşedintele Sindicatului Naţional al Consilierilor din Serviciile de Probaţiune, conform Agerpres.

Ea a menţionat că prin acest protest se solicită repoziţionarea consilierilor din serviciile de probaţiune în grila de salarizare a justiţiei, acordarea drepturilor salariale în mod egal, aşa cum s-a procedat pentru celelalte categorii de personal din sistemul de justiţie. "Protestăm, pentru că ne-am săturat să fim umiliţi, să ne desfăşurăm activitatea în condiţii improprii, să ne ocupăm 358 de consilieri de probaţiune de 70.773 de persoane condamnate, să nu ni se asigure paza de către Jandarmeria Română, încălcându-se astfel prevederile legale (...) referitor la condiţiile improprii de muncă, aş vrea să nominalizez sediul Serviciului de Probaţiune Bucureşti, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire cu risc seismic 1", a afirmat Mocanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.