Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fentzel, reprezentant ANI spune că prin aplicarea Legii Prevenţiei se văd deja primele rezultate la achiziţiile publice

integritate, ani

Prin Legea Prevenţiei au fost făcute o serie de verificări, în sistem electronic, în ceea ce priveşte achiziţiile publice şi deja se văd primele rezultate, la nivel naţional, fiind înregistrate trei situaţii de avertismente de integritate şi şapte notificări, a declarat joi, pentru Agerpres, Mihai Fentzel, şef serviciu în cadrul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI).

"Prin Legea Prevenţiei sau legea Prevent, cum este cunoscută de majoritatea, şi care a intrat deja în vigoare au fost făcute o serie de verificări foarte mari la volumul achiziţiilor publice. Cu un sistem electronic, practic, fiecare procedură de achiziţii publice este trecută prin filtrul Prevent şi deja sunt primele rezultate. Valoarea tuturor achiziţiilor publice la nivel naţional pe primele şase luni ale anului este de aproximativ 7 milioane de euro şi au fost 2.995 de autorităţi contractante care au trecut prin acest filtru. În urma verificărilor, la ANI au fost înregistrate trei situaţii de avertismente de integritate şi şapte notificări", a afirmat Mihai Fentzel.

Potrivit acestuia, prin aplicarea noii legi s-a constatat o scădere a sesizărilor privind conflictele de interese. "Orice element nou venit încearcă să descurajeze, să destabilizeze pe cei care au de gând să fraudeze, în special achiziţiile publice. Faptul că au fost doar trei situaţii de avertismente de integritate arată o scădere a potenţialelor conflicte de interese şi a sesizărilor care stau la baza acestora, pentru că în anii trecuţi, cel puţin la nivel de sesizări, chiar dacă unele nu s-au confirmat, erau mult mai sus ca pondere şi volum", a completat Mihai Fentzel.

Referitor la judeţul Giurgiu, el a spus că, în ceea ce priveşte aplicarea sistemului Prevent, nu au fost înregistrate conflicte de interese. Mihai Fentzel s-a aflat joi la Giurgiu pentru a participa alături de reprezentanţi ai DGA şi ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice la o conferinţă de informare a autorităţilor publice din judeţ pe tema noutăţilor legislative privind conflictul de interese în achiziţiile publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.