Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Fifor, la inaugurarea Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare de la Cracovia

Inquam Photos / Octav Ganea
mihai fifor

România a sprijinit de la început proiectul creării Centrului NATO de Excelenţă pentru Contrainformaţii Militare, instituţia fiind necesară pentru ca pregătirea şi dezvoltarea specialiştilor Alianţei în domeniu să fie asigurată în format unitar, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, la Cracovia. 

Potrivit unui comunicat transmis vineri AGERPRES, Fifor a participat joi, la Cracovia, la ceremonia de inaugurare a Centrului de Excelenţă NATO pentru Contrainformaţii Militare, alături de omologii din Polonia, Slovacia şi Ungaria şi de adjunctul comandantului Comandamentului Aliat Suprem pentru Transformare, amiral Manfred Nielson. 

"Am crezut în necesitatea existenţei unui centru de expertiză în domeniul contrainformaţiilor, care să aducă un plus de valoare capabilităţilor de contrainformaţii ale naţiunilor NATO. Astfel, ne-am alăturat proiectului, fiind unul dintre primele state ale Alianţei care şi-a anunţat susţinerea, devenind naţiune-sponsor. Avem un reprezentant în cadrul Centrului din Cracovia, precum şi în cadrul Comitetului Director. Această instituţie a fost înfiinţată tocmai pentru că este necesar ca pregătirea şi dezvoltarea specialiştilor Alianţei în domeniul contrainformaţiilor militare să fie asigurată în format unitar. România va folosi fiecare oportunitate şi va participa la cursurile, seminariile şi grupurile de lucru care vor contribui la definirea pregătirii specialiştilor noştri în contrainformaţii militare. Centrul NATO de Excelenţă pentru Contrainformaţii de la Cracovia şi Centrul NATO de Excelenţă pentru Informaţii de la Oradea, România, înfiinţat în 2010, vor asigura expertiza necesară pregătirii specialiştilor de intelligence care vor fi astfel capabili să-şi îndeplinească cu succes misiunile şi sarcinile desemnate", a afirmat Mihai Fifor, citat în comunicat. 

Cu prilejul deplasării în Polonia, ministrul Apărării s-a întâlnit şi cu militarii români din Batalionul 228 Apărare Antiaeriană "Piatra Craiului" din Braşov, care este dislocat în această ţară, în cadrul Grupului de luptă NATO condus de SUA, în perioada septembrie 2017 - martie 2018, în vederea asigurării prezenţei înaintate consolidate, în sistem rotaţional, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summitului de la Varşovia. Fifor s-a informat cu privire la condiţiile în care îşi desfăşoară misiunea militarii braşoveni şi i-a asigurat de întregul sprijin din ţară. 

De asemenea, ministrul Mihai Fifor a avut întrevederi cu omologii din Polonia şi Slovacia, Antoni Macierewicz şi Peter Gajdos, menţionează comunicatul. 

În discuţiile cu ministrul polonez al Apărării, Fifor a apreciat cooperarea militară în cadrul Parteneriatului strategic dintre Polonia şi România, al UE şi NATO. Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii despre eforturile comune de consolidare a prezenţei aliate de pe flancul estic al Alianţei, în contextul viitoarei reuniuni a miniştrilor Apărării din statele aliate de la începutul lunii noiembrie de la Bruxelles. 

"Este foarte important să avem o abordare unitară şi coerentă a întregului flanc estic, în vederea asigurării stabilităţii regionale şi a întregului spaţiu euroatlantic. Aşadar, prezenţa înaintată unică pe flancul estic, una dintre temele majore ale agendei NATO în perioada următoare, presupune un efort unic din partea Alianţei de consolidare a posturii de descurajare şi apărare în această regiune", a subliniat ministrul Mihai Fifor, conform sursei citate. 

El a lansat invitaţia omologului polonez de a co-organiza o reuniune de tipul B9 (Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria), în formatul miniştrilor Apărării, la Bucureşti, în luna martie anul viitor, propunerea fiind acceptată. 

Cei doi oficiali au discutat şi despre progresele înregistrate în implementarea deciziilor aliate care vizează segmentul nordic şi cel sudic al flancului estic, context în care ministrul român al Apărării a reiterat contribuţia naţională în cadrul Grupului de luptă din Polonia, care se află sub comanda SUA, şi a apreciat prezenţa militarilor polonezi la Brigada Multinaţională de la Craiova şi în cadrul celor două comandamente aliate de comandă-control: Divizia Multinaţională de Sud-Est şi Unitatea de Integrare a Forţelor NATO de la Bucureşti. 

Discuţiile ministrului Fifor cu omologul slovac, Peter Gajdos, au vizat cooperarea în cadrul NATO, UE şi al iniţiativelor regionale, cei doi menţionând intensificarea dialogului politico-militar. Mihai Fifor a exprimat aprecierea pentru sprijinul şi participarea Slovaciei la Centrul de Excelenţă HUMINT al NATO de la Oradea, mai arată comunicatul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.