Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, despre deplasarea la Chişinău: O vizită simbol, de susţinere fermă a parcursului proeuropean al Republicii Moldova

Mihai Tudose Pavel Filip

Premierul Mihai Tudose a afirmat vineri că deplasarea pe care a efectuat-o la Chişinău reprezintă "o vizită simbol", de angajament ferm din partea României de susţinere a parcursului proeuropean al Republicii Moldova.

"Este o vizită simbol de angajament ferm în ceea ce priveşte intenţia României faţă de Moldova de continuare a demersurilor noastre de a susţine drumul (...) Moldovei către Uniunea Europeană, parcursul proeuropean către Uniunea Europeană. Parcurs care, în ultimii doi ani, s-a dovedit de succes. Am văzut nişte indicatori de popularitate, dacă vreţi, sau încredere în instituţii ale statului. Acum doi ani erau toate între 7% şi 10-11% că e vorba de parlament, de guvern, de justiţie. Acum lucrurile s-au schimbat şi reformele pe care Guvernul Republicii Moldova le-a început şi le desfăşoară în condiţii foarte bune au dat rezultate", a declarat premierul Mihai Tudose pentru TVR 1, la finalul vizitei pe care a efectuat-o la Chişinău, scrie agerpres.ro.

În legătură cu cooperarea bilaterală pe proiecte cu impact economic şi infrastructura critică, premierul a menţionat că în privinţa finalizării gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău se au în vedere termene şi etape clare.

"Dacă drumul Moldovei este clar către vest, către Uniunea Europeană, atunci interconectările pe sistemele vitale pentru orice ţară de energie, gaz şi energie electrică este clar că ar trebui să fie interconectate (...) cu restul Europei. (...) România fiind vecinul Moldovei cu aceste structuri, de data aceasta nu mai vorbim dacă se face, ci vorbim de etape, de termene de finalizare. S-a mai vorbit şi pe vremea altor guverne, s-au mai schimbat guvernele şi la Bucureşti, s-au mai schimbat guvernele la Chişinău. Important este că, poate nu întotdeauna viteza de deplasare a fost cea optimă, dar direcţia a fost aceeaşi. Niciun guvern de la Chişinău şi niciun guvern de la Bucureşti atunci când s-au schimbat nu au negat sau abandonat aceste proiecte. Nu s-a mai apăsat pe acceleraţie cu acelaşi entuziasm întotdeauna", a susţinut Tudose.

Referitor la realizarea unor proiecte comune, inclusiv cu fonduri europene, premierul a spus că acest lucru este posibil şi există astfel de proiecte în curs. Tudose a menţionat că până la şedinţa comună de guvern, anunţată a se desfăşura în toamna acestui an la Chişinău, vor avea loc întâlniri periodice, o dată pe lună sau la trei luni, în format de comitete interministeriale care vor analiza stadiul de implementare a proiectelor bilaterale.

"Iar apoi şedinţele de guvern comune să facă acel raport de progres pe aceste ateliere. Şi atunci fiecare dintre proiecte, că e vorba de energie, că e vorba de infrastructură, învăţământ, sănătate, protecţia mediului, de utilizare în comun a fondurilor europene, vor fi rezultate din aceste ateliere de lucru interministeriale dintre România şi Moldova. Prima analiză va fi cumva în această toamnă, în şedinţa de guvern comună ce va avea loc la Chişinău", a mai declarat Tudose.

Investiţiile la gazoductul dintre România şi Republica Moldova au constituit unul dintre subiectele abordate în cadrul unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o vineri la Chişinău cu omologul său Pavel Filip. Premierul Republicii Moldova şi-a exprimat speranţa că, până la sfârşitul anului viitor, gazoductul Iaşi - Ungheni - Chişinău va fi finalizat.

De asemenea, cei doi premieri au discutat interconectarea Republicii Moldova la reţeaua de electricitate a României.

La discuţiile de la Chişinău au participat şi directorul general al Transgaz, Ion Sterian, dar şi cel al Transelectrica, Corina Popescu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.