Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose, despre schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova: 'Este un drept al Parlamentului'

Inquam Photos / Octav Ganea
Mihai Tudose

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri, că schimbarea sistemului de alegeri în Republica Moldova este un drept al Parlamentului şi a afirmat că ceea ce este ieşit din comun a fost "distorsionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet", informează agerpres.ro

"În primul rând, schimbarea acestui sistem este un drept al Parlamentului. Este schimbarea unui sistem democratic cu alt sistem democratic, sunt multe ţări în lume care au acest sistem electiv, deci nu este nimic ieşit din comun. Ceea ce este ieşit din comun, şi vă spun sincer că şi România a trecut prin aşa ceva, distorsionarea realităţii de cei neprieteni care au ajuns cu mesajul la Bruxelles întors complet. Eu am încredere că instituţiile democratice din Moldova funcţionează şi la întrebarea: ce facem noi ca să ajutăm Moldova? Exact acest lucru, spunem acest lucru. (...) Poporul din Republica Moldova decide prin reprezentanţii săi din Parlament ce sistem de vot şi electiv este mai potrivit sau necesar într-un anumit moment. Nu pot să-mi dau cu părerea despre politica sau politica pe acest domeniu a unui stat independent", a declarat Mihai Tudose, vineri, la sediul Executivului moldovean, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său moldovean Pavel Filip, întrebat cum consideră că vizita pe care o face la Chişinău va contribui la menţinerea parcursului european al Republicii Moldova, în contextul tensiunilor de la Chişinău şi a avertismentelor venite din partea Comisiei Europene. 

Tudose a adăugat că "România şi-a modificat şi ea sistemul de alegeri, dacă ştiţi bine, cu acel vot uninominal". 

"Am trecut prin aceleaşi lucruri, apoi lucrurile s-au liniştit când s-au convins că ce am făcut nu a ieşit din zona democratică. Vom spune şi am început să spunem deja despre ce se întâmplă. Poate aici, ştiţi, toată lumea învaţă din propriile greşeli, în loc să înveţe din ale altora. Guvernul de la Chişinău va trebui, de acum, să fie mai atent, să explice de ce şi cum se întâmplă aceste lucruri", a declarat şeful Executivului de la Bucureşti. 

Tudose a punctat că "indiferent cum sunt aleşi cei aleşi, indiferent de ce tip de guvern susţin, ceea ce este important, din punctul meu de vedere - şi aici îi dau dreptate domnului prim-ministru - este continuitatea în proiect". 

"Atât timp cât este un proces democratic, care generează un parlament funcţional, care este în stare să pună un guvern stabil - şi vedem că e stabil (...) şi Moldova este în continuare către Uniunea Europeană pe parcursul european, pe un parcurs economic şi social stabil, lucrurile sunt în regulă", a mai declarat premierul Tudose. 

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi proiectul privind sistemul electoral mixt în lectura a doua, finală, cu 74 de voturi pentru, cu toate că numeroşi oameni s-au adunat în faţa Parlamentului şi au cerut să nu fie votată această lege, au informat Radio Chişinău, Deschide.md şi Unimedia.md. Deputaţii comunişti au părăsit sala de şedinţe în semn de protest. Proiectul presupune că alegerile parlamentare în Republica Moldova se vor desfăşura în baza aşa-numitului sistem electoral mixt. Astfel, 50 de deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, la fel ca în prezent, iar ceilalţi 51 - în circumscripţii uninominale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.