Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose s-a DEZLĂNȚUIT la Timișoara: ATAC VIOLENT la adresa unei mari companii, după furtunile din vestul țării

Mihai Tudose comandament TM

Premierul Mihai Tudose a mers în zonele din vestul ţării afectate de fenomenele meteorologice extreme, unde a avut discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, în scopul evaluării situaţiei din teren şi identificării celor mai rapide măsuri de intervenţie şi de sprijin pentru persoanele şi comunităţile afectate. Prim-ministrul a particicat la ședința Comandamentului pentru Situaţii de Urgenţă, pe care a și condus-o.

Premierul a lansat un atac violent la adresa unei companii de furnizare a energiei electrice. Vizată a fost compania Enel. În schimb, Tudose a lăudat instituțiile care au intervenit și a anunțat că va da prime. Opt oameni au murit și 167 au fost rănite de furtuniile care au lovit, duminică seara, vestul țării.

Citește și: Replici dure între jurnalistul Dan Tapalagă și adjunctul lui Coldea: ‘…ieșiți în față ca un bărbat și spuneți: Cum era pe canapeaua lui Coldea?’

”Prima concluzie: mobilizare exemplară la nivel de structuri ale Ministerului de Interne, ale Ministerului Apărării Naţionale, ale sistemului de sănătate din Timiş. Din păcate, aşa cum ştiţi, au fost cinci decese. Mesajul - foarte bun pentru toată lumea, cu o singură excepţie: cei de la Enel, îngrozitori. Nu se poate aşa ceva. Şi astăzi încercau să explice că ei fac tot ce pot şi că muncesc, dar că mai durează câteva zile. Nu se poate aşa. La Enel am văzut o situaţie că 28 de localităţi din Timiş nu au curent. Depinde ce înţelegem prin localităţi. Eu înţeleg fiecare sat. Astăzi, 254 de sate nu sunt alimentate cu energie electrică în Timiş, ceea ce este înfiorător.

Citește și: Inedit! Ce țară se opune intrării României în Schengen și din ce motiv

Toată lumea se mobilizează acum să facă proiecte de hotărâri pentru acordarea de despăgubiri în caz de calamitate şi chiar dacă nu vor fi toate gata mâine, dacă vom intra în tranşa a doua, peste una-două săptămâni, dar până mâine va trebui ca tot ceea ce înseamnă şcoală, grădiniţă, spital, unităţi publice să fie pe hotărâre de guvern pentru ca să putem da banii. Miercuri vrem să dăm banii, pentru tot ce înseamnă școli, spitale, grădinițe.

Lucrăm la un sistem de avertizare a populației. Nu se poate până după-amiază, dar într-o lună-două va fi funcţională. Atunci au văzut meteorologii ce se întâmplă. Nu-i un taifun să-l urmăreşti pe hartă cu o săptămână înainte. De aici şi acea terminologie - nowcasting. Adică, acum. În acele momente n-ai cum să mai contezi doar pe mijloacele de informare în masă, prin televiziuni, prin radio. Mai mult, o mulţime de oameni sunt la camping, în parc, deci n-au televizor cu ei sau cum să asculte radio. Acesta, i-am zis noi, este un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă, în timp real. Deci, când a venit avertizarea meteo, în următoarele cinci minute, toată lumea are pe telefonul mobil, cei din zona respectivă.

Citește și: Știați? Cum îți poți găsi telefonul chiar dacă este pe silențios și cât te costă acest lucru

Nu se pune problema de demisii, ci de recompensare.

Sunt şcoli care nu au pătimit din cauza vântului, ci pentru că nu au curent şi apă potabilă şi se va lua o decizie ca în acele şcoli să nu se facă cursuri.”, a spus Mihai Tudose la Timișoara.

Tudose s-a întâlnit, în prealabil, cu reprezentanţii operatorilor de telefonie mobilă şi ANCOM pentru identificarea celor mai eficiente soluţii de avertizare a populaţiei în cazul fenomenelor meteorologice extreme.

Citește și: Scandal în sistemul medical: Statul vrea să introducă 9 medicamente noi pe lista de compensate și gratuite, dar nu are bani să le acopere .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.