Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mihai Tudose vrea să transforme România într-un ZID care să APERE UE: Ce alte 3 țări pot fi implicate în proiect

tudose varna

România, Bulgaria, Grecia şi Serbia pot fi "un zid" care să apere Uniunea Europeană, a afirmat prim-ministrul Mihai Tudose, marţi, la Varna.

"Nu am făcut altceva decât să extindem colaborarea dintre Bulgaria şi România cu Serbia şi cu Grecia. (...) Nu suntem, România, o ţară vecină cu Grecia, dar suntem o ţară parteneră cu Grecia. (...) Suntem patru ţări care formăm Balcanii de Vest, Balcani care pot să fie în egală măsură o poartă de intrare în Uniunea Europeană, o poartă de ieşire din Uniunea Europeană sau un zid care să apere Uniunea Europeană. Avem acelaşi interes şi strategic şi economic, dar şi de buni vecini ca Serbia să devină ţară membră a Uniunii Europene", a declarat premierul Tudose, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, şi cu premierii bulgar şi grec, Boiko Borisov şi Alexis Tsipras.

Citește și: Revoltător! Ce făceau mecanicii de la TAROM pentru a nu schimba cauciucurile aeronavelor

Cei patru oficiali au participat marţi, la Palatul Evksinograd din Varna, la Reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt dintre România, Bulgaria, Serbia şi Grecia.

Prim-ministrul român a mai spus că este "foarte încrezător" că toată lumea va înţelege că "această echipă" nu a fost făcută "împotriva a ceva sau împotriva cuiva", ci doar pentru ca România, Bulgaria, Grecia şi Serbia să îşi valorifice "cât mai bine, împreună, marile şanse" pe care le au.

Citește și: DIGI vine cu o veste bombă pentru bucureșteni: Ce schimbare de proporții a făcut operatorul

"Am convingerea că (...) suntem într-un parteneriat foarte pragmatic, nu mai avem timp de pierdut, istoria nu ne aşteaptă, avem o oportunitate imensă, pe care eu sunt convins că o fructificăm", a subliniat Mihai Tudose.

Potrivit acestuia, cele patru ţări au aceleaşi interese strategice ca să fie independente energetic şi să aibă siguranţă energetică.

Citește și: Lovitură dură pentru Iohannis de la Bruxelles! Câte zile a lucrat concret în septembrie

"Este importantă interconectarea pe gaze a Serbiei cu Bulgaria, este importantă interconectarea Serbiei cu România pe reţelele de energie electrică la care lucrăm, dar este important ca toate cele patru ţări să acţionăm ca un singur partener în ceea ce priveşte relaţiile energetice cu restul Uniunii Europene şi să evităm dependenţa de un singur furnizor", a spus Tudose.

În ceea ce priveşte proiectele de infrastructură, el este de părere că e "nevoie de coordonare". "Este nevoie de o coordonare, fiindcă vorbim de proiecte comune de infrastructură, dar avem şi proiecte naţionale, iar coordonarea între proiectele naţionale este, de asemenea, foarte importantă pentru a dezvolta o reţea sub cele internaţionale, marile coridoare europene, care să permită schimburile economice mai mici, care, de fapt, fac baza de zi cu zi a comunităţilor care trăiesc la graniţă", a afirmat Tudose.

Citește și: Foarte interesant! Ce FIRMĂ deține soția unui adjunct SRI din „era” Coldea

La rândul său, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că, marţi, la Varna "s-a născut un nou grup de la Vişegrad, balcanic". El a precizat că, prin această iniţiativă, cele patru ţări fac "un lucru bun pentru Europa", iar "vocea" lor se va auzi.

"Sunt mulţumit pentru această solidaritate europeană şi pentru ajutorul financiar pe care noi l-am primit ca şi fonduri europene, vorbesc de cele primite de către Bulgaria, chiar şi cele primite de către România şi de Grecia. Scopul nostru este nu să ne confruntăm, ci invers, prin argumente, să atingem rezultate bune. (...) Cu toleranţă, să propunem variante şi mai rapid să atingem pacea europeană dintre Belgrad şi Priştina şi aderarea Serbiei la Uniunea Europeană", a arătat Borisov.

Citește și: Patronatele îi cer Cabinetului Tudose introducerea unei noi taxe! Despre ce e vorba

El a precizat că, la propunerea preşedintelui Aleksandar Vucic, următoarea reuniunea cvadrilaterală la nivel înalt ar putea avea loc în Serbia.

Preşedintele Vucic a spus că Serbia "este situată pe calea Europei". "Eu am fost recunoscător Bulgariei, României şi Greciei, care ne susţin foarte mult. (...) Împreună putem să facem multe lucruri pentru cetăţenii noştri, pentru prosperitatea lor, astfel încât să avem mai puţine probleme decât avem astăzi", a arătat Vucic.

Citește și: Orgie de nedescris într-un cunoscut oraș din România: Cum se dezbrăcau de sutană și ce lucruri revoltătoare făceau pentru bani

Totodată, în opinia premierului grec Alexis Tsipras, cele patru ţări pot să joace "un rol esenţial în numele progresului, păcii, stabilităţii şi prosperităţii" întregii zone.

"Balcanii sunt o regiune critică pentru Europa, o regiune care, în trecut, a creat multe nelinişti, războaie, confruntări, dar astăzi poate (...) crea speranţa de cooperare şi colaborare. (...) Am decis să colaborăm strâns în numeroase paliere, cum este energia, economia, transporturile, (...) dar şi gestionarea crizelor, adică domeniul siguranţei", a mai afirmat Tsipras.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.