Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de locuitori din Bali și-au părăsit locuințele de teama erupției vulcanului Agung

Mii de locuitori care trăiesc în apropierea unui vulcan care degajă cenuşă pe insula turistică Bali şi-au părăsit miercuri locuinţele de teama unei erupţii pentru prima dată în ultimii peste 50 de ani, au anunţat autorităţile indoneziene, citate de AFP, scrie agerpres.ro

Situat la circa 75 km de principalele destinaţii turistice Kuta şi Seminyak, vulcanul Agung a degajat fum până la 700 de metri deasupra vârfului său, situat la puţin peste 3.000 de metri altitudine. 

Circa 30.000 de locuitori din Karangasem, număr care îi include şi pe cei care au părăsit deja zona la momentul precedentei alerte din septembrie, şi-au părăsit locuinţele, a declarat un responsabil local. 

"Familia noastră pleacă, suntem 13 şi ne este frică. Vecinii noştri deja au plecat", a declarat pentru AFP un locuitor din districtul situat în estul insulei, Nyoman Sadi. 

Ultima erupţie a vulcanului Agung datează din 1963. Vulcanul a aruncat cenuşă până la Jakarta, la circa 1.000 km distanţă. Mai multe erupţii s-au soldat atunci au aproape 1.600 de morţi. 

Miercuri, directorul Centrului de vulcanologie şi de gestionare a riscurilor geologice a făcut apel la populaţie să rămână calmă, precizând că nivelul de alertă nu a fost ridicat. Acesta a fost ridicat la nivelul său maxim la sfârşitul lui septembrie, dar a fost coborât cu o treaptă la finele lui octombrie. 

"Ieri (marţi - n.r.) am avut vapori până la 700 de metri, iar noaptea trecută s-au resimţit mişcări seismice timp de circa trei ore", a declarat pentru AFP directorul centrului, Kasbani. 

"Muntele continuă să degaje fum, dar până acum nu s-a constatat nicio erupţie importantă", a adăugat el. 

Zborurile cu destinaţia şi provenind de pe aeroportul internaţional de la Denpasar, capitala Bali, nu au fost afectate pentru moment. Însă, potrivit autorităţilor, temerile de erupţie a unui vulcan în aceste ultime luni au costat cel puţin 110 milioane de dolari (93 de milioane de euro) în Bali în termeni de pierderi turistice şi de scădere a productivităţii legată de plecarea a numeroşi locuitori la apropiaţi sau în adăposturile temporare

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.