Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de oameni au ieşit din nou în stradă pentru familia Bodnariu

protest londra bodnariu

Mii de persoane s-au adunat, sâmbătă, în mai multe orașe din țară, pentru a participa la mitinguri de solidaritate cu familia Bodnariu, ai cărei copii au fost preluați de către autoritățile norvegiene, relatează Agerpres.

În Maramureș, prefectul a primit o delegație de protestatari privind cazurile familiilor Nan și Bodnariu.

Aproape 1.000 de persoane de confesiune penticostală și ortodoxă au protestat, sâmbătă, în Piața Revoluției din municipiul Baia Mare, în semn de sprijin moral adresat familiilor Nan și Bodnariu, ai căror copii au fost preluați de sistemul de protecție al copilului din Norvegia.

O delegație a protestarilor, formată din Ciurdaș Cadmiel, directorul Liceului Penticostal, și pastorii Vanciu Vasile, Tudoran Grigore, Daniel Chereji și Vasile Paul, a fost primită de prefectul Anton Rohian, precizează un comunicat al Prefecturii Maramureș.

Conform sursei citate, protestatarii i-au înmânat prefectului o listă de semnături ale persoanelor care susțin cauza celor două familii.

Prefectul Anton Rohian a afirmat că s-a documentat privind situația acestor familii și că "problema principală care îl preocupă sunt copiii".

"Este necesar să se facă lumină în aceste cazuri, să vedem cât este minciună și cât adevăr" , a spus prefectul Rohian, citat în comunicat.El a îndemnat ca problema să fie abordată "cu onestitate și să nu fie tratată ca o ocazie de propagandă politicianistă".

Potrivit comunicatului Prefecturii Maramureș, Anton Rohian a promis că va întocmi o notă către Guvernul României, prin care va cere implicarea Ministerului de Externe în aceste cazuri, iar săptămâna viitoare se va deplasa în comuna Șieu, pentru a se documenta la fața locului în ceea ce privește modul de trai al familiei Nan.

Prefectul Anton Rohian a atras, însă, atenția asupra faptului că în județul Maramureș "foarte mulți copii sunt agresați și batjocoriți, mai ales cei care trăiesc în pungile de sărăcie".

"Totodată, există în județ 5.000 de copii lăsați în întreținerea bunicilor, după ce părinții lor au plecat la muncă în străinătate. Acești minori nu au o copilărie fericită și adesea au responsabilități mult prea mari pentru vârsta lor. Cu toate că numărul lor este foarte mare, societatea nu pare să se preocupe de acești copii, a mai spus prefectul, care a ținut să sublinieze faptul că îngrijorarea lui nu este doar de fațadă", relevă comunicatul citat.

În ceea ce privește cazurile familiilor Nan și Bodnariu, prefectul județului Maramureș și-a exprimat încrederea că "ele vor fi rezolvate până la urmă, prin demersuri diplomatice și prin implicarea instituțiilor abilitate".

Pe de altă parte, protestatarii au afirmat că își doresc ca legislația norvegiană privind copilul și familia să fie îmbunătățită. Membrii delegației au ținut să sublinieze faptul că nu susțin violența în familie, se mai arată în textul menționat.

La protestul de sâmbătă a participat și deputatul PNL Mircea Dolha, cel care recent a condus o delegație din partea Parlamentului în Norvegia pentru a discuta cazul familiilor Nan și Bodnariu. 

Cluj: Peste 1.000 de persoane au participat la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu

Peste 1.000 de persoane s-au solidarizat, sâmbătă, în cadrul unui miting organizat la Cluj, cu familia Bodnariu, ai căror copii au fost preluați de către autoritățile norvegiene.

Pastorul penticostal Marin Pintilie a citit, în fața participanților la miting, o declarație în care condamnă atitudinea autorităților norvegiene și cere mai multă implicare în rezolvarea cazului din partea autorităților române.

"Suntem aici pentru a da citire declarației de solidaritate cu familia Bodnariu și cu celelalte familii care trec prin această situație. Suntem aici pentru a fi solidari cu o cauză pe cât de nobilă, pe atât de dureroasă, cauza familiei Bodnariu, Marius și Ruth, tată și mamă a cinci copii, două fetițe și trei băieți, care au fost smulși cu brutalitate din brațele părinților lor, în mod abuziv și ilegal, ilegal chiar din punctul de vedere al legislației norvegiene", a declarat Marin Pintilie.

El a afirmat că autoritățile norvegiene i-au preluat pe cei cinci copii pentru că unul dintre ei a intonat la școală un cântec religios, 'cântarea 'Mărețul har' și pentru că și-a permis să afirme că Dumnezeu pedepsește păcatul'.

Marin Pintilie și-a declarat solidaritatea și cu alte familii aflate în situații similare și a cerut "mai multă" implicare și determinare din partea autorităților române.

"Domnule președinte Klaus Iohannis, domnule prim-ministru Dacian Cioloș, stimați membri ai guvernului, excelența relațiiilor interstatale nu rezolvă o situație de criză și nu trebuie să constituie un paravan pentru a se comite abuzuri. (...) Așteptăm din partea aleșilor noștri mai multă implicare, mai multă determinare', a mai spus Marin Pintilie.

Participanții la miting au purtat pancarte cu inscripții în engleză, prin care cereau returnarea în familia lor a celor cinci copii. 'Norway, it's time to give back our children!', 'Reunite the Bodnariu family', 'Norway, stop Barnevernet stealing children' — se putea citi pe trei dintre pancarte.

Bistrița-Năsăud: Subprefectul, primarul Bistriței și protopopul ortodox, la mitingul de solidaritate cu familia Bodnariu

Aproximativ 1.500 de persoane s-au adunat sâmbătă, începând cu ora 13,00, în fața Instituției Prefectului Bistrița-Năsăud, pentru a participa la un miting de solidaritate cu familia Bodnariu din Norvegia, marea majoritate fiind membri ai cultelor penticostal și baptist.

Participanții la miting au venit din toate colțurile județului, fiind aduși cu autocare până în zona prefecturii.

Printre cei care au ținut să își arate susținerea față de cazul Bodnariu s-au numărat și subprefectul de Bistrița-Năsăud, Ovidiu Frenț, primarul municipiului Bistrița, Ovidiu Crețu, și protopopul ortodox de Bistrița, Alexandru Vidican.

Manifestarea a început cu rugăciunea "Tatăl nostru" și cu două imnuri religioase interpretate de un cor de copii, după care organizatorii mitingului au ținut discursuri în fața celor prezenți, prin care au cerut autorităților române să se implice în demersul de reîntregire a familiei Bodnariu pe teritoriul României, au criticat măsurile severe luate de serviciul de protecție a copilului norvegian și au ridicat problema traumelor cauzate tuturor membrilor familiei Bodnariu.

"Suntem alături de cei care suferă, pentru că, iată, situația de față, pentru care ne-am adunat aici, vine să confirme că durerea, lacrima, suferința nu au graniță, culoare politică sau confesională. Suferința e suferință și mama e mamă, oriunde s-ar afla. Reprezint aici Biserica Ortodoxă din Bistrița, dar și pe mitropolitul Andrei, care este solidar cu această acțiune", a spus, în discursul său, protopopul Alexandru Vidican.

La rândul său, primarul Bistriței a ținut să tragă un semnal de alarmă față de ceea ce se întâmplă în Norvegia.

"Ceea ce se întâmplă acum în Norvegia este un act de alienare a societății umane. Acțiunea este țintită, intenționat sau neintenționat, să distrugă familia, esența civilizației umane. Eu nu cred că statul și poporul norvegian pot fi responsabilizați, dar este acolo o ramură canceroasă care se dezvoltă și care trebuie extirpată — și asta trebuie să o facă cei care sunt acolo. Noi de aceea ne-am întâlnit aici, ca să atragem atenția că ceea ce se întâmplă în Norvegia nu este caracteristic societății umane. Civilizația umană, noi, cei care suntem aici, suntem produsul familiei, al familiei creștine", a spus Ovidiu Crețu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.