Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de pacienți în PERICOL: Numeroase medicamente ar putea fi retrase de pe piață

medicamente

Mii de bolnavi din ţară ar putea rămâne fără tratament. Un scenariu posibil, în cazul în care Ministerul Sănătăţii îşi menţine intenţia de a ieftini cu 35 la sută medicamentele, de la 1 martie. Unele vor fi pur şi simplu retrase de pe piaţă, pentru că producătorii rămân fără profit. Ministerul Sănătăţii promite însă că nu se va ajunge în această situaţie.

Mii de bolnavi trăiesc cu teama că de luna viitoare tratamentul care le dă o speranţă la viaţă va fi imposibil de găsit în farmacii. Este şi cazul unei adolescente, care s-a născut cu microcefalie şi paralizie cerebrală. Pe deasupra, are şi o formă rară de epilepsie. Crizele ţin şi câteva ore, nu doar un minut. Fără tratament, fata de 15 ani ar putea muri. Iar medicamentul lipseşte cu desăvârşire din multe farmacii.

ALERTĂ - Germania are un NOU președinte

"Să se găsească o soluție! Costă doar șapte lei. Ce ne facem când nu va mai fi deloc? Scoaterea acestui medicament pentru noi înseamnă iadul pe pământ. Nu vreți să știți cum ne să se trezească copilul din somn să nu știți dacă va mai trăi sau nu", a afirmat Raluca Tănase, mama fetei bolnave, pentru B1 Tv.

Iohannis, criticat DUR de Traian Băsescu pentru discursul din Parlament

Firma care deţine produsul a notificat Agenţia Medicamentului că nu mai poate asigura necesarul din ţară. Nu a spus însă şi de ce.

"E un business. Dacă pentru producători nu se face profit să țină businessul, ei decid să retragă medicamentele. Pacienții se plâng că nu ai rude in Germania sau Bulgaria să le trimită medicamentele", a afirmat Rozalina Lăpădatu.

"Se pune în pericol viața pacientului, iar costurile suportate de buget vor fi suplimentare", a declarat și Gheorghe Tache, președintele Asociației Transplantaților din România.

Sunt probleme de aprovizionare pentru peste 300 de medicamente şi vaccinuri. Iar peste 1500 de medicamente au dispărut deja după ieftinirea din iulie 2015. Acum, companiile ameninţă că vor retrage alte peste 150 de produse pentru boli cardiovasculare, diabet, cancer şi nu numai. Asta dacă Ministerul merge mai departe cu proiectul de ieftinire a lor cu 35%. E vorba despre medicamente inovative, ale căror brevete au expirat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.