Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Externe, replică la ameninţările grave ale Rusiei

rusia romania

Declaraţia directorului Departamentului de neproliferare şi controlul armamentelor din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mihail Ulianov, nu aduce elemente de noutate, iar acuzele de încălcare a Tratatului INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty) prin amplasarea facilităţii antirachetă Aegis Ashore la Deveselu sunt nefondate, precizează Ministerul român al Afacerilor Externe, într-un comunicat transmis redacţiei stiripesurse.ro. 

Sursa citată aminteşte că poziţiile părţii române, a celei americane şi a NATO în legătură cu dezvoltarea capabilităţii de apărare împotriva rachetelor balistice au fost comunicate deschis atât Federaţiei Ruse, cât şi publicului larg, cu diverse ocazii. 

"Tratatul nu se aplică dezvoltării şi testării interceptorilor care angajează ţinte aflate în aer, cum sunt interceptorii SM-3 tip I B care vor fi amplasaţi la facilitatea antirachetă din cadrul Bazei militare Deveselu. În acelaşi timp, sistemul Aegis Ashore nu a fost şi nu va fi testat pentru a lansa alt tip de interceptori decât cei folosiţi pentru angajarea ţintelor aeriene", adaugă comunicatul menţionat.

Vezi şi: Rusia amenință România: Renunțați ACUM, cât nu este prea târziu

MAE reiterează că interceptorii sistemului antirachetă sunt non-nucleari, iar tipul acestora nu poate fi schimbat. 

"Pe fondul proliferării ameninţărilor balistice şi al interesului continuu al actorilor statali şi non-statali de a testa şi dezvolta rachete balistice, dezvoltarea capabilităţii NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, care va include componenta europeană a sistemului antirachetă al SUA şi, deci, şi baza Deveselu, reprezintă o modalitate de consolidare a apărării colective la nivel Aliat, de creştere a stabilităţii şi securităţii regionale şi internaţionale. Această capabilitate de apărare pur defensivă nu vizează Federaţia Rusă, aşa cum a fost comunicat în repetate rânduri de partea română şi de partea americană, ci ameninţări cu rachete balistice din afara spaţiului euroatlantic", subliniază MAE. 

Rusia a cerut guvernelor SUA şi României să renunţe la instalarea de lansatoare de rachete Mk-41 în dispozitivul de apărare antirachetă din ţara noastră, după cum a relatat luni seara agenţia de presă Interfax. 

Ulianov a declarat că preconizata amplasare a elementelor sistemului de apărare antirachetă în România reprezintă 'o provocare serioasă pentru securitatea internaţională'. 

Diplomatul rus a menţionat că instalarea de lansatoare Mk-41 pe teritoriul român va fi considerată de Rusia o 'încălcare serioasă' a Tratatului Forţelor Nucleare cu Rază Medie de Acţiune (INF), încheiat în 1987 între SUA şi fosta Uniune Sovietică. 

În acest context, Mihail Ulianov a făcut apel la guvernele SUA şi României să 'conştientizeze pe deplin responsabilitatea lor pentru această dezvoltare a situaţiei şi să renunţe la aceste planuri până când nu este prea târziu'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.