Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul de Interne zguduit de două noi 'seisme'

Inquam Photos / Octav Ganea
MAI ministerul afacerilor interne Inquam Photos

În REVISTA PRESEI de astăzi, stiripesurse.ro vă prezintă o dezvăluire făcută de cotidianul Național referitoare la două teme sensibile care riscă să explodeze în perioada următoare în cadrul Ministerului de Interne.

Național:

Nici nu a iesit bine din „haurile” scandalurilor de la Inspectoratul General de Aviatie si Academia de Politie, ca Ministerul de Interne tocmai ce se afla din nou pe buza prapastiei in doua noi „seisme” ce vor zgudui si mai abitir aceasta greu incercata institutie. Iar prima detonare va fi cea a transferarii sediului „operativ” al Directiei de Pasapoarte intr-un cunoscut mall bucurestean. Desi, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, ar fi existat mai multe informari ale structurilor abilitate ca negocierile au fost purtate, cu rea intentie sau nu, ramane de vazut, intr-un mod de-a dreptul dezastruos pentru interesul si bugetul MAI. Iar explicatiile va trebui sa le dea in special subsecretarul de stat Mihai Valeriu, ramane de vazut daca din postura de general sau nu, „ National” dezvaluind deja ca „soferul soferului lui Dragnea” a ajuns sa fie prima nominalizare a lui Carmen Dan catre Palatul Cotroceni pentru a primi o „stea de aia mare” pe epoleti.
De asemenea, nori negri se anunta si pentru secretarul de stat Raed Arafat, „nemuritorul” din MAI avand la randul sau de ce sa dea semne de nervozitate dupa ce s-a luat firul unei spete mai mult decat interesante privind asigurarea mentenantei si mai ales a reparatiilor elicopterelor SMURD, operatiune girata de catre mecanicul sau favorit. Si, colac peste pupaza, tocmai acum este pe cale sa rabufneasca un alt mega-scandal, de aceasta data cu iz transfrontalier. Totul dupa ce „Fratia Chestorilor”, desi parea de acum destructurata la nivelul MAI, s-a regrupat in forta, dar la… Chisinau. Unde Marian Tutilescu, fostul sef al Politiei Capitalei care de ceva ani buni consiliaza, pe niste bani mai mult decat frumosi, printr-un program international „girat” de Guvernul de la Bucuresti, Ministerul de Interne moldovean, i-ar fi tras deja dupa el pe alti chestori care s-au retras cu „tinichelele” de rigoare precum Ovidiu Vasilica, Andrei Gheorghe si Cornel Ciocoiu. Si, ce-i drept, „lista moldoveneasca” este ceva mai lunga, ea cuprinzand si numele altor chestori care in trecut au condus structuri importante ale MAI. Insa „buba” cea mare nu este ca toti acesti chestori ce incaseaza pensii mai mult decat generoase de la statul roman lucreaza acum la Chisinau, cat faptul ca, dupa cum reiese dintr-un raport contrainformativ intrat in posesia noastra, consilierii ministerului moldovean de Interne continua sa bantuie prin fostul sediu al CC din Piata Revolutiei.
Desi doar in urma nu cu multa vreme a existat un scandal diplomatic iscat de curiozitatea politistilor moldoveni de la „Operatiuni Speciale” care, in cadrul unui stagiu comun de pregatire, au incercat sa „fure” parole si informatii secrete, lucru cu atat mai grav cu cat Republica Moldova nu este membra a Uniunii Europene… (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Ioan Iacob, unul dintre creatorii firmei româneşti de soluţii software Qualitance, cu afaceri de 10 milioane de euro pe an şi 200 de angajaţi, este revoltat: Tot vorbim de multinaţionale din IT care sunt în România, este foarte bine că au venit aici, au adus knowlege, dar atenţie, ele nu creează noi locuri de muncă, ci ne iau nouă oamenii, gata pregătiţi, pe care îi plătesc mai bine, cu subvenţiile pe care le primesc de la statul român. Când primesc subvenţiile, multinaţionalele trebuie să creeze noi locuri de muncă, dar în realitate, nu creează nimic.
Ioan Iacob, alături de Radu Constantinescu, doi olimpici la matematică, au creat în 2008 compania Qualitance, având ambiţia de a ajunge în întreaga lume cu soluţiile lor de software, nu luând contracte de outsourcing. Până acum au birouri în San Francisco şi Sydney, iar între timp au creat soluţii dedicate clienţilor în întreaga lume. Au făcut o aplicaţie pentru urmărirea instrumentarului medical şi a pacienţilor în spitalele din Chicago, au creat soluţii pentru Ikea, de realitate augmentată, prin care clienţii pot să vadă  cum le stă cu o anumită îmbrăcăminte (IKEA deţine malluri în Rusia).
În loc să atragă în board-ul lor personaje venite pe filieră de partid şi conectate la contractele publice, cei de la Qualitance au avut ambiţia de a aduce în board-ul lor un executiv de la Google!
Ambiţia lor este de a arăta că pot produce IP- Proprietate intelectuală, nu numai outsourcing.
Ioan Iacob spune că România, statul, nu încurajează deloc IP-ul, ci outsourcing-ul, prin modul cum acordă subvenţiile, prin modul în care de fapt nu finanţează creaţia start-up-urilor româneşti de IP, şi mai ales prin modul în care este structurată educaţia. Şcoala românească de informatică produce scriitori de cod, când în lume este nevoie de mai mult decât atât. “În IT sunt necesare mult mai multe cunoştinţă de matematică decât cunoştinţe de programare.” (Mai multe detalii AICI)

Adevărul:

Conform graficului stabilit de Consiliu, până la 1 august au fost depuse ofertele oficiale din partea Statelor membre care ar dori să găzduiască una sau ambele agenţiile, cu argumentele necesare şi angajamentele în ce priveşte asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru personalul detaşat.
România şi-a declarat interesul pentru EMA, agenţia europeană însărcinată cu evaluarea ştiuinţifică, supravegherea şi controlul securităţii medicamentelor în UE, activitatea sa fiind considerată ca esenţială pentru buna funcţionare a pieţei comune europene a medicamentelor. România a propus Bucureştiul ca oraş de relocare, mai înregistrându-se încă alte 18 oferte: Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Copenhaga, Dublin, Helsinki, Lille, Malta, Milano, Porto, Sofia, Stockholm, Viena, Varşovia şi Zagreb. Puteţi găsi aici integral, toate documentele depuse de ţările ofertante, inclusiv documentul românesc dar şi site-ul web creat special pentru a susţine cererea ţării noastre.
Dincolo de asta, decizia va fi în principal una politică deoarece în lupta s-au angajat deja unii şefi de stat, iar lobby-ul naţional s-a deschis de luni de zile în toate capitalele europene dar şi la nivelul instituţiilor de la Bruxelles, asta în paralel cu lansarea de studii de fezabilitate şi oportunitate atât de Comisia Europeană cât şi de EMA care a elaborat propria sa analiză exhaustivă în acest sens (defavorabilă României, printre altele). Speranţa noastră este că se va lua totuşi în seamă faptul că în centrul şi estul Europei se află relativ foarte puţine asemenea agenţii. Dar în principal vor conta stabilitatea politică şi nivelul de predictibilitate a evoluţiilor dintr-o ţară sau alta, ceea ce, în acest moment, a anulat complet şansele Barcelonei după referendumul unilateral pentru independenţă şi nesiguranţa asupra evoluţiilor viitoare în zonă. (Mai multe detalii AICI)

RFI:

Franţa încearcă că dezamorseze o nouă criză regională din Orientul Apropiat în centrul căreia se află Libanul, pe fond de rivalitate crescîndă între Arabia Saudită şi Iran. Preşedintele Emmanuel Macron l-a invitat pentru cîteva zile la Paris pe primul ministrul libanez Saad Hariri, care a demisionat la începutul acestei luni sub presiunea Arabiei Saudite.
In spatele recentei demisii a lui Saad Hariri se află, spun comentatorii avizaţi, noul şef al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed Ben Salman, în vîrstă de 32 de ani. Ambiţia declarată a acestuia este de a-şi moderniza ţara, cea mai mare monarhie petrolieră din regiunea Golfului, numărînd 30 de milioane de locuitori, cu o suprafaţă de patru ori mare mare decît cea a Franţei.
Mohammed Ben Salman are toate şansele de reuşită, dacă ţinem cont de faptul că 70 la sută din populaţia ţării este formată din tineri avînd sub 30 de ani. El a reuşit să spargă un prim tabuu şi să obţină pentru femei dreptul de a conduce maşini.  Arestările spectaculoase ordonate de el în rîndurile elitei şi ale responsabililor politici în numele luptei îmotriva corupţiei pun însă în lumină mai degrabă o intensă luptă pentru putere în sînul familiei regale.
Eseistul francez Renaud Girard se întreabă, în Le Figaro, dacă nu cumva Mohammed Ben Salman nu se doreşte un fel de despot luminat, cum a fost Petru cel Mare în Rusia. Pe plan economic, cu ajutorul Statelor Unite, prinţul moştenitor încearcă să pregătească epoca post-petrol, să diversifice ramurile industriale şi să stimuleze turismul. (Mai multe detalii AICI)

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.