Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției, informații de ULTIMĂ ORĂ după capturarea lui Sebastian Ghiță

Tudorel Toader

Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957, şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea 80/1997, precizează Ministerul Justiţiei.

Document BOMBĂ: Sebastian Ghiţă poate fi EXTRĂDAT din Serbia


Reacţia MJ vine după ce fostul deputat Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut de poliţişti în Belgrad, în cursul nopţii de joi spre vineri. 

"Procedura extrădării este reglementată de Titlul II, Cap. II din Legea nr. 302/2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Extrădarea unei persoane din Republica Serbia se poate solicita în baza Convenţiei europene de extrădare, încheiată la Paris la 13 decembrie 1957 şi a protocoalelor sale adiţionale, încheiate la Strasbourg la 15 octombrie 1975 şi la 17 martie 1978, ratificate de România prin Legea nr. 80/1997", arată MJ într-un comunicat transmis vineri AGERPRES.

Fost șef ANAF, avertisment SUMBRU pentru Guvern: 'Va fi începutul sfârșitului pentru ei'


Potrivit sursei citate, procedura extrădării este una specială care priveşte persoane date în urmărire internaţională şi care s-au refugiat pe teritoriul altor state în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală, judecată sau de la executarea unei pedepse.

LOVITURĂ pentru Sebastian Ghiță: Câți ani de închisoare RISCĂ în Serbia


Ministerul Justiţiei are atribuţia de a solicita extrădarea dintr-un stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională, persoană cu privire la care există confirmarea localizării sau arestării (în vederea extrădării) de pe teritoriul statului solicitat, se mai adaugă în comunicat. 

"În conformitate cu dispoziţiile art. 66 din Legea nr. 302/2004, de îndată ce instanţa emitentă a mandatului de arestare preventivă este informată despre localizarea pe teritoriul unui stat străin a unei persoane date în urmărire internaţională sau căutate de autorităţile judiciare române, aceasta stabileşte, printr-o încheiere motivată, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege pentru a se solicita extrădarea. Ministerul Justiţiei îşi îndeplineşte atribuţiile stabilite prin lege după primirea încheierii definitive a instanţei de judecată, însoţită de documentele prevăzute de lege şi de instrumentul internaţional aplicabil", adaugă MJ. 

Ministerul subliniază că, pe fond, soluţionarea unei cereri de extrădare se face în conformitate cu legislaţia statului solicitat. 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a confirmat, vineri, că Sebastian Ghiţă se află în sediul Poliţiei din Belgrad, unde 'autorităţile sârbe desfăşoară activităţile specifice'. 

"Pot să vă confirm că în acest moment Sebastian Ghiţă este în sediul Poliţiei Belgrad, unde autorităţile sârbe desfăşoară activităţi specifice. În cursul nopţii trecute, însoţit de fratele său, au fost opriţi de poliţiştii sârbi pentru legitimare. Fratele a prezentat documente de identitate reale, el a prezentat documente de identitate false. Această procedură s-a desfăşurat în baza informaţiilor furnizate de Poliţia Română", a declarat ministrul Carmen Dan la România TV.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.