Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Sănătăţii vrea să introducă testarea genetică pentru cancer din 2015

analize medicale

Ministerul Sanatatii ar putea introduce din 2015 testari genetice pentru bolnavii de cancer, a anuntat marti ministrul Nicolae Banicioiu.

'Ne gândim sa introducem pentru prima data în România partea de testare genetica pentru bolnavii de cancer. 2015 va fi anul în care sper sa fie posibil acest fapt si în România. Este vorba de testarile genetice pe partea de oncologie. Pe partea de leucemie, asa cum stiti, exista aceasta posibilitate si pentru 2015 vrem sa nu avem sincope pe aceste aspecte, dar exista si alte tipuri de cancer care vor beneficia de aceste tipuri de testare. Noi ne ocupam în a asigura partea de buget. Detaliile, recomandarile le asteptam de la comisia de oncologie', a precizat Banicioiu la o dezbatere.
Potrivit lui, aceste testari vor fi cuprinse într-un subprogram national.
'Sper ca lucrul acesta sa putem sa îl demaram din prima parte a anului 2015. Cu siguranta în partea a doua a anului si dupa rectificare vom avea surse bugetare consistente pe acest aspect', a adaugat Banicioiu.
O alta prioritate a Ministerului Sanatatii pentru 2015 este, potrivit ministrului, îmbunatatirea conditiilor din spitale.
'Încercam sa îmbunatatim conditiile în fiecare spital din România, fie ca este în subordinea Ministerului Sanatatii, fie ca este în subordinea autoritatilor locale. Vom face o discutie foarte serioasa cu autoritatile locale privind modul în care se întelege administrarea si gestiunea unui spital. Luam în discutie si partea de finantare mai buna pentru anumite spitale de referinta', a spus ministrul Sanatatii.
Referindu-se la maternitati, Banicioiu a spus ca saptamâna viitoare vor fi finalizate lucrarile la maternitatea din Târgu Mures iar pâna la sfârsitul anului, la maternitatile Spitalului Sf. Pantelimon si Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti.
'Anul acesta am avut un obiectiv important în constructia si reabilitarea de maternitati. Chiar saptamâna viitoare vom avea ocazia sa inauguram maternitatea de la Târgu Mures, va fi finalizata cea de la Spitalul Sfântul Pantelimon si cea la Spitalul Universitar. Vorbim de sapte maternitati finalizate. (...) Vom avea în sfârsit locuri suficiente pentru terapie intensiva pentru nou-nascuti. La Sibiu, lucrurile au evoluat foarte bine din acest punct de vedere', a afirmat demnitarul.
La aceeasi dezbatere, Banicioiu s-a referit si la vaccinul antigripal, explicând ca procedurile de achizitie s-au încheiat.
'Am vazut ca sunt situatii în care se considera ca e insuficient vaccin. Când am facut fundamentarea, noi am tinut cont de ce se consuma în anii anteriori. Este acolo vorba de un contract-cadru, evident cantitatile pot fi suplimentate în functie de necesitati. Acolo unde este nevoie ar trebui sa se solicite DSP-urilor si în momentul acela DSP-ul face solicitarea de cantitate. În momentul de fata nu s-au transmis înca toate dozele catre teritoriu, decât dupa ce vor face solicitarile în functie de necesitatile pe care le reclama medicii', a mai declarat ministrul Sanatatii.
AGERPRES

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.