Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrii de interne ai UE, reuniti pentru un plan ANTITERORISM concret si ambitios

anti terorism

Miniştrii de interne din ţările membre ale Uniunii Europene se reunesc joi la Riga pentru a finaliza un plan de luptă care se doreşte a fi unul 'concret şi ambiţios' pentru a contracara propaganda islamiştilor radicali şi a preveni noi atentate în Europa, relatează France Presse.

'Este o urgenţă', a insistat ministrul belgian de interne Jan Jambon la sosirea sa în capitala letonă.

După atacurile soldate cu zece morţi la Paris la începutul lunii ianuarie, raidurile efectuate în mai multe ţări, inclusiv în Belgia, împotriva mişcării islamiste au pus Europa pe picior de război.

O serie de opţiuni concrete sunt pe masa de lucru: control sistematic al rezidenţilor UE la intrarea şi ieşirea din spaţiul Schengen; constituirea unui registru european de date ale pasagerilor de avioane pentru a putea urmări deplasările suspecţilor; dotarea cu tehnologie pentru monitorizarea schimburilor în reţelele sociale şi decriptarea anumitor mesaje; acţiuni pentru eliminarea cauzelor care duc la radicalizarea musulmanilor în Europa; evitarea recrutării lor de către mişcările islamiste; împiedicarea plecării acestora în zone de conflict şi localizarea lor la întoarcerea în Europa.

Uniunea Europeană trebuie să acţioneze în bloc şi nu în mod disparat, aşa cum face în prezent, a subliniat coordonatorul european pentru lupta antiteroristă, Gilles de Kerchove. 'Aştept adoptarea unor propuneri concrete şi ambiţioase la summitul şefilor de stat şi de guvern de la 12 februarie la Bruxelles', a spus el.

Peste 3.000 de europeni radicalizaţi s-au alăturat mişcărilor teroriste islamiste din Siria şi Irak, potrivit unor date oficiale, dintre care 30% se întorc în Europa.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.