Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

UPDATE: După 'torpila' lansată de Rareș Bogdan, ministrul afacerilor Externe pleacă din țară și sfidează Parlamentul (surse)

gov.ro
Bogdan Aurescu

ȘTIREA INIȚIALĂ: Ministrul de Externe Bogdan Aurescu este aşteptat luni în Camera Deputaţilor, la solicitarea AUR, pentru dezbateri pe tema acţiunilor pentru admiterea României în Schengen, precum şi în cazul lucrărilor desfăşurate de autorităţile de la Kiev pe Canalul Bâstroe. Însă, conform surselor STIRIPESURSE.RO, Bogdan Aurescu a plecat din țară tocmai în Lituania. Momentul e cu atât mai important cu cât Aurescu a fost criticat de primvicepreșdintele PNL Rareș Bofdan duminică pentru modul în care își îndeplinește mandatul.

Așteptat în Parlament

Conform ordinii de zi a şedinţei de plen a de luni a Camerei Deputaţilor, în intervalul 16.00 - 17.00, au loc dezbateri politice, la solicitarea Grupului parlamentar AUR, invitat fiind ministrul de Externe Bogdan Aurescu, informează NEWS.RO. Prima temă este ”eşecul aderării României la spaţiul Schengen şi măsurile avute în vedere pentru îndreptarea acestui obiectiv ratat”.

Cea de a doua este o informare privitoare la lucrările efectuate de autorităţile ucrainiene la Canalul Bîstroe fară aprobarea părţii române,, despre care cei de la AUR afirmă că pot genera posibile prejudicii economice şi de mediu României, motiv pentru care solicită precizări referitoare la modul în care vor fi recuperate aceste prejudicii. Un alt răspuns pe care îl solicită parlamentarii AUR se referă la măsuri întreprinse de Ministerul Afacerilor Externe la nivel diplomatic şi juridic în speţa Canalul Bîstroe.

Criticat dur de Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, a lansat un atac fără precedent la adresa ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. El a spus că deși ocupă locul PNL în Guvernul condus de Nicolae Ciucă actualul ministru de externe nu ea fost pus acolo de PNL ci de ”stat”. El a insistat că ministrul Aurescu nu are nimic a face cu interesul național al României și a relatat Cazul particular al ambasadorului României la Viena, Emil Hureazeanu, care în cele 72 de zile cât a stat la București în urma chemării lui de la post după ratarea accederii în Schengen NU a fost sunat sau cautat de de ministru sau de cineva de la MAE.

UPDATE 13 martie ora 08.43:

MAE confirmă într-un comunicat informațiile STIRIPESURSE.RO:

„Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează astăzi şi mâine o vizită oficială în Republica Lituania

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va efectua, în perioada 13 -14 martie 2023, o vizită oficială la Vilnius, Republica Lituania, la invitaţia omologului său lituanian Gabrielius Landsbergis.

Cu prilejul vizitei, şeful diplomaţiei române va avea consultări cu ministrul afacerilor externe lituanian şi o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Lituaniei, Viktorija Cmilyte-Nielsen. Vor fi abordate teme prioritare pe agenda bilaterală, regională, europeană şi de securitate.

Cu privire la agenda bilaterală, consultările vor permite identificarea de noi oportunităţi pentru aprofundarea acesteia, inclusiv din perspectivă sectorială, în aplicarea deciziilor vizitei la Bucureşti din luna mai 2022 a Preşedintelui Lituaniei, domnul Gitanas Nauseda, respectiv ale vizitei din Lituania din luna noiembrie 2022 a Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis.

În ceea ce priveşte agenda europeană, vor fi abordate, cu prioritate, teme precum aderarea României la Spaţiul Schengen şi extinderea Uniunii Europene, subiecte de interes deosebit atât pentru România, cât şi pentru Republica Lituania, ambele ţări fiind puternice susţinătoare ale continuării integrării europene, inclusiv cu lărgirea spaţiului Schengen, respectiv ale procesului de extindere a UE.

Cei doi miniştri vor discuta şi despre sprijinul multidimensional acordat de cele două ţări Ucrainei şi despre viitorul proces de reconstrucţie al acestei ţări. Totodată, consultările vor viza impactul războiului asupra altor state din regiune, cu accent pe situaţia de securitate din Republica Moldova şi măsurile comune de contracarare a acţiunilor destabilizatoare promovate de Rusia şi de consolidare a rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova.

Referitor la agenda de securitate, consultările vor viza implementarea tuturor deciziilor Summitului de la Madrid pentru consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic al Alianţei, şi pregătirile pentru viitorul Summit NATO ce va fi găzduit de Lituania în iulie 2023”, se arată într-un comunicat de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.