Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Andrei Gerea merge să discute cu minerii protestatari de la Crucea

mineri

Minerii de la exploatarea de uraniu din Crucea, aflați în cea de-a patra zi de proteste, s-au întâlnit, joi, cu autorităile județene, care le-au promis că vineri va ajunge acolo ministrul Economiei, Andrei Gerea, oamenii fiind hotărâți însă să continue protestele, în așteptarea ministrului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că a discutat cu protestatarii despre revendicările acestora, dar că nu are nicio atribuţie pentru a le rezolva solicitările, menţionând că va reveni vineri la Crucea, împreună cu ministrul Economiei, Andrei Gerea.

Minerii protestatari au anunţat că doresc să discute cu un oficial care să le poată asigura rezolvarea revendicărilor pe care le consideră minimale, atât cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi de schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

"Oamenii sunt epuizaţi după atâtea zile. Aşteptăm şi mâine, când vine ministrul şi vom vedea ce e de făcut", a spus unul dintre participanţii la proteste, care a menţionat că autorităţile judeţene le-au spus doar ce revendicări pot fi soluţionate de Compania Naţională a Uraniului şi ce solicitări depind de Guvern.

Protestatarii doresc să încheie cu un reprezentant al Guvernului un protocol cu termene de soluţionare pentru revendicările lor, pentru a relua de luni lucrul.

Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanșate luni dimineață, când minerii din primul și al doilea schimb au refuzat să mai lucreze și s-au adunat la sediul administrativ al unității, ei susținând că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferența fiind de 200 de lei.

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, susținea, luni, că minerii de la Crucea au primit toţi banii, suma despre care angajații spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el spunând că nu înţelege care este rostul protestului.

Ioan Moraru afirma că minerii au primit inițial cu 200 de lei mai puțin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluşi în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015.

El a mai susținut că minerii ar fi urmat să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 şi 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârşitul anului trecut aceştia au primit primă de 500 de lei și au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, astfel că nu înţelege care este motivul acestui protest.

Marți după-amiază, directorul CNU, Ioan Moraru, directorul Sucursalei Suceava a companiei, Constantin Proboteanu, şi liderul sindical Mugurel Huţuleac le-au transmis oamenilor, printr-un anunț lipit pe uşa sediului administrativ, că în privința revendicărilor salariale vor fi patru clase de salarizare pentru subteran, în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea de acordare a cinci salarii medii pe companie la ieşirea la pensie conducerea propune să fie acordate trei salarii de încadrare.

În ceea ce priveşte solicitarea minerilor legată de modificarea bazei de calcul a pensiilor, conducerea CNU a răspuns că aceasta se va face în urma modificării Legii pensiilor, în privinţa solicitării de majorare de la 10 la 14 lei a alocației de hrană, aceasta se va face în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea privind acordarea de bilete de tratament, aceasta se va putea face doar prin modificarea legislaţiei.

La solicitarea minerilor de a primi prime de 800 de lei de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun, conducerea CNU a menţionat că se acordă sume între 300 şi 500 de lei pentru fiecare din cele trei sărbători. În ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale convenite şi neplătite, se precizează că a fost o eroare care urmează să fie corectată.

Miercuri, directorul CNU declara că a discutat din nou cu minerii protestatari, care "sunt mai liniştiţi, dar nu s-au resemnat" şi aşteaptă să discute cu reprezentanţi ai Guvernului.

"Ei cer schimbarea bazei de calcul a pensiilor, pentru că cei care au ieşit anul trecut la pensie primesc mai puţin decât cei care au ieşit la pensie acum 4-5 ani, vor bilete de tratament, dar este un act normativ din 2010 prin care acestea s-au tăiat şi vor creşterea alocaţiei de hrană, iar toate aceste revendicări nu se pot soluţiona de conducerea companiei, ci trebuie acte normative", a explicat Ioan Moraru, transmite mediafax.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.