Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării, noi dezvăluiri despre plata echipamentelor militare ale României: Ce achiziție URIAȘĂ va fi făcută la anul

patriot, rachete

Ministrul Apărării a dezvăluit că toate achiziţiile de tehnică militară ale României, exceptând achiziţia sistemului de rachete Patriot, se vor face cu obligaţie de offset.

În afara proiectelor G2G, (government to government), toate achiziţiile de tehnică militară se vor face cu obligaţie de offset, a declarat ministrul Apărării, Mihai Fifor. “Nu este vorba despre achiziţia sistemului de rachete Patriot, dar, cu excepţia lui, toate celelalte contracte, care nu intră pe regula G2G, vor repecta legea offset-ului”, a mai spus Fifor.

Citește și: LOVITURĂ pentru Olguța Vasilescu: 'Când au aflat pretenţiile exagerate ale ministrului, toţi au părăsit comisia'

Guvernul, prin MApN, va încerca să acopere în acest an două dintre cele opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlament şi CSAT, şi anume achiziţia primului sistem de rachete Patriot şi implementarea acordului de cooperare industrială cu General Dynamics pentru producerea de transportoare blindate, a anunţat luni ministrul Apărării, Mihai Fifor.

"Guvernul României, cu eforturi consistente, a alocat 2% din PIB pentru Apărare, subliniez, pentru Apărare. Din aceşti 2%, în jur de 38% sunt bani care se duc în programele de înzestrare a Armatei Române. Sunt investiţii extrem de serioase, care au un acord prealabil al Parlamentului României, (....) sunt opt programe de înzestrare a Armatei aprobate de Parlamentul României, opt programe de înzestrare aprobate de CSAT, programe din care, anul acesta, vom încerca să acoperim două. Mă refer la achiziţia primului sistem de rachete Patriot, nu am să vă dau suma exactă, este undeva la 700 de milioane de dolari. (...) Totodată, cu eforturi susţinute, a fost semnat de către Ministerul Economiei un Memorandum cu General Dynamics, companie renumită în industria de armament internaţională, şi un acord de cooperare industrială . (...) Asta înseamnă determinarea României de a avea investiţii în zona industriei de apărare româneşti", a spus Mihai Fifor, la Palatul Parlamentului, la conferinţa "Mari proiecte care pot dezvolta România".

Ministrul a punctat că, în toate întâlnirile avute cu partenerii străini, atât el, cât şi premierul Mihai Tudose şi vicepremierul Marcel Ciolacu au transmis că România ''nu a plecat la cumpărături pe banii românilor'', ci pentru a aduce în industria de apărare programe de tehnologizare, acorduri de parteneriat industrial, transfer de tehnologie.

"Prin urmare, pe baza acestor acorduri care s-au semnat între Romarm, Uzina Mecanică Bucureşti şi General Dynamics, în România urmează să se producă transportoare blindate 8X8, transportoare de care va beneficia, în primă instanţă, Armata României", a spus Fifor.

Ministrul a adăugat că, anul viitor, se intenţionează demararea procedurilor pentru "achiziţionarea, respectiv realizarea, în România, a patru corvete care să intre în dotarea Forţelor Navale Române".

"Este un program de tipul celui pe care l-am dezvoltat cu General Dynamics, adică, pe baza unei proceduri competiţionale, să putem selecta o societate care să poată transfera în industria de specialitate românească tehnologie şi să producă în România, lucru pe care-l dorim cu orice preţ", a spus el.

Citește și: Funcţie nouă pentru Sorin Grindeanu. Ce post i-ar fi pregătit Mihai Tudose

Fifor a menţionat şi alte câteva programe avute în vedere pentru înzestrarea Armatei, ca o "combinaţie între a achiziţiona, dar a şi produce în România".

"Foarte importantă este cooperarea pe care o avem cu IAR Ghimbav, respectiv Airbus, pentru achiziţionarea de elicoptere de clasă medie. Aceste elicoptere urmează să se producă pe linia de producţie de la Braşov. (...) Pe de altă parte, s-au semnat primele documente cu o companie renumită tot în domeniul producţiei de elicoptere, mă refer la Bell Helicopters, pentru 45 de elicoptere. Este, practic, pentru prima dată când această companie ar urma să producă elicoptere în afara Statelor Unite şi dânşii doresc să aducă în România o linie de producţie", a declarat el.

Ministrul Apărării a subliniat şi interesul existent pentru relansarea producţiei de la uzina de avioane de la Craiova pentru "modernizarea avionului Şoim".

"Este un avion de concepţie românească, astfel încât să avem şcoală pentru aparatele F-16. Zilele trecute, una dintre companiile celebre Raytheon a semnat pentru că-şi doreşte ca în România să se poată produce subansamble pentru sistemele de rachete. (...) Mai mult decât atât, suntem în faza în care împreună cu Ministerul Economiei vom desemna un centru de excelenţă, pe de-o parte, pentru mentenanţă la avioanele F-16 şi lucrul acesta se va realiza în industria românească, şi, totodată, pentru mentenanţa rachetelor Patriot, pe care le achiziţionăm şi lucrul acesta se va realiza, desigur, în industria românească", a mai spus Fifor, conform Agerpres.

Ministrul a punctat şi semnarea, în contextul vizitei preşedintelui Franţei în România, a unui Memorandum cu compania franceză MBDA, producător de rachete, şi Uzina Mecanică Ploieşti, urmând ca în ţara noastră să se producă "rachete cu rază scurtă şi foarte scurtă de acţiune".

"Suntem în tratative pentru modernizarea maşinilor de luptă de infanterie. Şi, în fine, poate un alt program extrem de important pentru noi este cel realizat în parteneriat cu Rheinmetall Germania şi Uzina Mecanică Moreni pentru realizarea unui transportor blindat care ar urma să intre în producţie la sfârşit de 2019, început de 2020. Toate acestea sunt programe care nu fac altceva decât să readucă bani în industria de apărare românească, urmând să revitalizeze acest sector extrem de important, pe de-o parte, pentru interesul de securitate naţională pe care-l avem, pe de altă parte pentru a revitaliza o industrie extrem de profitabilă", a mai declarat Fifor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.