Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Apărării răspunde criticilor: Anunț de ultimă oră despre rachetele Patriot

www.radu-tudor.ro
rachete Patriot

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat, duminică, la TVR1, că sistemul de rachete Patriot este una dintre posibile soluţii avute în vedere pentru apărarea antiaeriană deoarece este un "sistem încercat în luptă" şi cu "preţ echilibrat", dar încă nu a fost luată o decizie în acest sens. 

"Aceste rachete Patriot de care s-a discutat în ultimele zile este apărarea antiaeriană care este extrem de importantă pentru România în acest moment. Patriot este una dintre posibilele soluţii pe care le avem în vedere, este un sistem foarte bun, este un sistem încercat în luptă, un sistem care, din estimările noastre actuale, are un preţ echilibrat. Aş vrea să specific de la bun început, am discutat până acum şi vom discuta de apărarea antiaeriană cu nişte cerinţe operaţionale care să răspundă categoriilor de forţă, nu avem încă luată o decizie în acest sens", a afirmat Leş, potrivit agerpres.ro.

Zeci de suporteri români, reținuți și amendați în Austria


El a spus că sunt "aproximativ 2-3-4 soluţii mondiale" pentru acest tip de apărare antiaeriană, adăugând că nu fiecare ţară produce astfel de sisteme. 

Întrebat despre criticile aduse acestui sistem că ar fi prea vechi, ministrul Apărării a subliniat că specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN vor fi cei care vor spune care sistem corespunde cerinţelor. 

"Eu nu am discutat în acest moment de un anumit sistem, discutăm de apărarea antiaeriană şi toţi specialiştii şi tehnicienii din cadrul MApN, din categoriile de forţă, vor fi cei care vor spune că acest sistem sau alt sistem vor corespunde cerinţelor stabilite de către categoriile de forţă. Acest sistem nici nu este pentru apărare antibalistică, ci este vorba de un sistem de apărare antiaeriană împotriva tuturor avioanelor posibile. Aşa şi apărarea împotriva rachetelor de croazieră e un alt lucru. La momentul la care vom avea o soluţie în această direcţie, venim şi o anunţăm public pentru că până la urmă asta este intenţia noastră, să fim extrem de transparenţi", a adăugat Leş. 

Ministrul a subliniat că pentru achiziţiile care depăşesc 100 milioane de euro trebuie aprobarea Parlamentului şi în acest sens a trimis o scrisoare forului legislativ pe care a susţinut-o în faţa comisiile de specialitate.

Gest CHEIE al președintelui Iohannis care a făcut înconjurul lumii. Britanicii sunt furioși/ VIDEO


"În urmă cu o lună de zile am trimis la Parlament şi am avut în memorandum în Guvern cu prezentarea acestor 8 programe de înzestrare majoră care sunt cuprinse şi în o hotărâre a CSAT: discutăm despre apărare antiaeriană, despre corvete, achiziţia de corvete, despre C4I care înseamnă comandă-control, parte de senzoristică, MLRS sunt rachetele cu bătaie foarte lungă, transportoare multifuncţionale 8x8, 4x4 blindate. Aceste scrisori au fost trimise la Parlament, am susţinut aprobarea acestora în Parlament în comisiile de specialitate. Aşteptăm ca aceste scrisori să ne revină la MApN ca să putem porni aceste programe, aceste proceduri", a mai spus Leş. 

Legat de achiziţia de corvete, Leş a susţinut că acest program nu s-a oprit, ci se aşteaptă aprobarea Parlamentului. 

"Discutăm de o sumă care depăşea un miliard de euro vizavi de aceste corvete. Acest program nu s-a oprit, Statul Major al Forţelor Navale are nevoie de o astfel de modernizare, de o astfel de tehnică nouă. După ce o să avem aceste scrisori, o să pornim şi o să vedem care este soluţia cea mai potrivită. Bineînţeles, conform programului de guvernare, este o chestiune la care ţin enorm de mult, să vedem cât din aceste programe noi dorim să le pornim începând din acest an, pentru că niciunul nu se va finaliza în acest an, astfel de produse nu le găseşti pe rafturile magazinelor, trebuie să le comanzi, cât vom reuşi să integrăm şi în industria noastră de apărare", a mai spus Gabriel Leş. 

În privinţa avioanelor F16, ministrul a menţionat că, în acest moment, sunt în înzestrare 9 avioane F16 şi urmează ca, "undeva la sfârşitul acestui an, septembrie-octombrie", să sosească ultimele 3 avioane care erau prevăzute în contractul guvernamental cu Statele Unite prin care s-au modernizat aceste avioane la cerinţele actuale. 

"Discutăm de 20 până la 36 de avioane o a doua escadrilă care ar trebui să intre în înzestrarea Armatei României, bineînţeles după ce aceste avioane vor fi modernizate. Ca o cerinţă suplimentară pe care o avem şi la care nu dorim să renunţăm, ca MApN, ca Guvern al României, este ca aceste avioane să încercăm să le modernizăm, să le upgradăm aici într-o facilitate din România. Asta ar face posibilă inclusiv finanţarea acelui Centru de mentenanţă care ne-ar da posibilitatea ca să executăm toate operaţiunile pentru operaţionalizarea acestei capabilităţi", a mai spus Leş. 

El s-a referit şi la achiziţia de elicoptere, subliniind că, până la sfârşitul acestei luni, va fi finalizată concepţia elicopterului care ar trebui să înzestreze armata României, în condiţiile în care elicopterele IAR încep să-şi consume resursa de zbor. 

"După ce vom avea această concepţie de zbor, nu doar pentru forţele aeriene ci şi terestre (...) atunci vom veni cu o soluţie de achiziţie pentru această capabilitate. Bineînţeles, în măsura în care vom reuşi să producem în ţară aceste elicoptere, ar fi de dorit acest lucru. Va trebui să înlocuim toată flota de elicoptere IAR, în condiţiile în care undeva prin 2025-2026-2027 foarte multe dintre elicopterele pe care le avem îşi vor consuma resursa de zbor", a mai spus Leş. 

În legătură cu transportoarele blindate, Gabriel Leş a menţionat că este necesară achiziţionarea a 400-500 de transportoare. 

"Ştim cu toţii că ceea ce folosim în acest moment, în afară de câteva bucăţi comandate în ultimii 10 ani de zile care răspund unor cerinţe actuale, celelalte sunt capabilităţi vechi, unele au chiar 20-30-40 de ani de zile, nu mai răspund nici cerinţelor de securitate actuale. Va trebui să comandăm. Necesitatea este destul de mare. Discutăm de un necesar de peste 400-500 bucăţi de transportoare 8x8, inclusiv varianta 4x4", a mai spus Leş.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.