Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Cercetării explică cum a ajuns un director din subordinea sa să câștige 34.000 de euro pe lună: A fost un abuz

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Nicolae Hurduc

Ovidiu Badea, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură ”Marin Drăcea”, încasează pentru anul 2019 suma de 1,94 milioane lei pentru poziţia pe care o ocupă, potrivit Ordinului nr. 337 din 23 mai 2019.

Ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, a explicat, pentru STIRIPESURSE.RO, că directorii institutelor de cercetare au salariul, prin contractul de management de aproximativ 8000 de lei net, dar pe lângă salariu ei mai pot încasa venituri prin intermediul bonusurilor de performanță sau din ceea ce produce și apoi vinde institutul. Ministrul ne-a precizat că directorul care a primit 35.000 de euro pe lună a încasat acești bani la pensionare, asta pentru că în Consiliul de Administrație s-a decis ca respectivele bonusuri să fie plătite la maximul posibil. Hurduc apreciază că veniturile astfel obținute sunt ”imorale”, dar remarcă și o carență a legii, tocmai de aceea a discutat cu ministrul de Finanțe pentru a face modificările necesare.

Citește și: El este bugetarul din România care câștigă de 10 ori salariul lui Iohannis: încasează mai mulți bani decât Donald Trump

”Acolo sunt mai multe lucruri de precizat. Nu este vorba despre salariu, este vorba despre venituri, pentru că prin contractul de management se fixează un salariu, care este de 16.000 de lei pe lună brut, adică undeva la 8000 de lei net. Asta este partea care ține de Ministerul Cercetării. Prin contract ei eu niște obiective care le pot aduce niște bonusuri de performanță: dacă se încadrează în buget, dacă își realizează toate obiectivele etc.

Situația de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură a fost una specială. Acel director care a încasat acele venituri, să le spunem pe nume, revoltătoare, dumnealui s-a pensionat, iar Consiliul de Administrație a decis să-i acorde acele bonusuri la maxim și așa s-a ajuns la respectiva sumă.

Am luat decizia de a trimite corpul de control la toate institutele din subordinea Ministerului Cercetării pentru a vedea exact care este situația. Din informațiile colectate până acum se pare că este un caz singular, dar vom vedea la finalul verificării care este situția exactă.

Trebuie să știți că aici este vorba despre un sistem. Institutele de cercetare primesc finanțare 50-60% de la stat, în funcție de performanțele obținute, iar restul de bani vin din finanțări, din contracte sau din micro-producție. Avem institut care produce instalații de gaz metan și le exportă, iar acești bani reprezintă resurse extra bugetare, iar Ministerul Cercetării nu-i poate controla. Noi putem controla ceea ce este stabilit prin contractul de management. Ei pot face astfel de abuzuri, dar scapă de sub controlul nostru pentru că noi nu putem controla acele resurse din extra buget. Directorii aduc venituri din surse complementare pe lângă ceea ce primesc prin contractul de management, de aceea noi nu putem controla ce venituri au ei, pentru că nu vorbim despre salarii, noi vorbim aici despre venituri.

Am vorbit cu domnul Teodorovici să încercăm să punem niște bariere. Din păcate, existând un sistem concurențial va fi mai dificil de găsit o soluție legislativă, dar vom identifica cele mai bune soluții pentru a preveni astfel de situații pe viitor. Până acum nu ne-am lovit de o astfel de situație în care un director să încaseze sume imoral de mari.”, a declarat Nicolae Hurduc, pentru STIRIPESURSE.RO.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.