Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii, declarație neașteptată despre un ministru în Guvenul Cioloș

vulpescu

Cartea sociologului Vasile Dîncu "Politically Incorrect" este una dintre cele mai profunde analize ale istoriei noastre recente, a afirmat ministrul Culturii, Ionuț Vulpescu, vineri, la lansarea volumului de la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Potrivit acestuia, orice guvern responsabil poate extrage un program din lucrarea lui Dîncu.

"Cartea pe care o lansăm astăzi este una dintre cele mai profunde analize ale istoriei noastre recente, dar nu numai, și totodată un generos repertoriu de idei din care orice guvernare cerebrală și responsabilă ar putea extrage un program", a spus Ionuț Vulpescu, potrivit Agerpres.

Vezi și: Vasile Dâncu rupe tăcerea despre noaptea prezidențialelor din 2009, când a fost la Gabriel Oprea

Ministrul a precizat că lansarea cărții la scena Arena de la Bookfest nu este o coincidență, deoarece sociologul "este dintre intelectualii care și-au asumat responsabilități publice în ultimii ani".

"Textul care deschide cartea și cel care o închide sunt textele care dau forță, cele care dau liniile directoare ale acestui volum. Aceste texte le-am citit, cele mai multe în momentul publicării lor în revista 'Sinteza'. Există în textul introductiv o analogie pe care profesorul Dâncu o face, se cheamă România blocată, țara societății fără însușiri, o analogie cu romanul lui Robert Musil 'Omul fără însușiri'. Despre Ulrich, personajul lui Musil, nu se poate spune că e un om fără însușiri, lipsit de umanitate, lipsit de convingeri, lipsit de crez, ci un personaj care pare a fi suspendat toate aceste calități într-un gest de revoltă, într-un gest de a fenta, cumva, istoria și viața cu provocările ei. Mai important poate decât titlul volumului, 'Politically Incorrect', e subtitlul lui: Scenarii pentru o Românie posibilă, pentru că România, de multe ori, în istorie, asemenea lui Ulrich, personajul lui Musil, pare a fi ieșit, pare a-și fi suspendat calitățile în exerciții de așteptare care nu sunt întotdeauna suport de speranță și de încredere", a mai spus Vulpescu.

Ministrul a afirmat că apreciază în volumul "Politically Incorrect" "curajul imaginației bazate pe cunoaștere, nu pe vise tâmpite — asta este în ghilimele — ca și franchețea de a ne pune în fața ochilor o oglindă necomplezentă care ne arată așa cum suntem, într-o lume românească în care mulți se pretind maeștri ai integralelor, Vasile Sebastian Dâncu are onestitatea, dar și curajul de a ne arăta că uneori nu stăpânim nici măcar tabla înmulțirii, că ne-am pierdut firul tradiției și respectul față de valori, că noua România nu seamănă de multe ori, de fapt, a nimic, nu este o lume a formelor care peste un timp vor stimula fondul și vor reface civilizația distrusă de comunism, ci una a simulacrelor, a soluțiilor facile și fatalmente eronate, a imposturilor care nu duc nicăieri".

Vulpescu a apreciat că Vasile Dâncu are în cartea lui un scalpel cu două muchii: "una dezgroapă răul pe care-l tot ascundem, cu cealaltă rânduiește cărămizile viziunii unei alte căi".

Cartea "Politically Incorrect" scrisă de sociologul Vasile Dâncu a fost lansată vineri, la Scena Arena de la Bookfest.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.