Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul Culturii: Integrarea romilor e o datorie morală pentru toți

ionut vulpescu

Romii sunt cetăţeni egali majorităţii, iar integrarea lor este o datorie morală a tuturor membrilor societăţii, a afirmat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, luni, la masa rotundă "Dezrobirea juridică şi spirituală a romilor", organizată de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, Partida Romilor "Pro-Europa" şi Federaţia Democrată a Romilor. 

"Să fim conştienţi de faptul că nu integrăm romi, integrăm cetăţeni egali nouă, care au nişte nevoi şi pe care societatea i-a ignorant, i-a pierdut pe drum. Integrarea lor este o datorie morală pentru toţi şi nu o putem face decât împreună. Evident, elitele intelectuale ale etniei şi elitele intelectuale ale majorităţii pot face mai mult decât fac acum. Este foarte multă ipocrizie în discursul ambelor părţi şi ca urmare prea puţine rezultate palpabile. Să nu ne ferim de adevăr. Continuăm ca şi până acum sau schimbăm ceva şi dacă vrem să schimbăm, ce şi cum facem schimbarea", a afirmat ministrul Ionuţ Vulpescu, potrivit agerpres.ro.

DOLIU: A murit președintele Comitetului Nobel


Potrivit acestuia, sunt două direcţii prioritare în acest sens: educaţia în general şi aspectul economic, meseriile tradiţionale ale romilor care trebuie păstrate şi duse mai departe. 

"Cum trecem peste prejudecăţile privind etnia? Sigur, nu cu imaginile extravagante ale unor oameni din rândul etniei care au avut succes în viaţă. Dialogul cu ceilalţi trebuie să se desfăşoare permanent, trebuie să venim unii în întâmpinarea celorlalţi, să lăsăm de la noi. Ca om de stânga cred că valoarea de bază a unei societăţi este solidaritatea, o solidaritate pe care şi statul, chiar şi când nu este parte a problemei, trebuie să fie parte a soluţiei, iar soluţia nu se rezumă la bani. Nu putem spune că nu au fost bani pentru integrarea romilor. E vorba şi de felul în care au fost cheltuiţi şi de ierarhizarea corectă a nevoilor care trebuie satisfăcute", a spus ministrul Culturii.

Primele imagini cu ASASINAREA lui Kim Jong-Nam, fratele dictatorului nord-coreean - VIDEO


Ionuţ Vulpescu i-a asigurat pe reprezentanţii minorităţii rome de tot sprijinul său în proiectele pe care doresc să le implementeze. 

"Ca ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale sunt deschis oricăror idei şi gata să promovez orice programe şi iniţiative care se referă la păstrarea şi afirmarea identităţii culturale a romilor ca parte a identităţii noastre naţionale. În esenţă, diversitatea culturală este un dar făcut nouă, un mare avantaj în efortul nostru de a ne schimba, de a ne afirma în lume, de a contribui la afirmarea culturii româneşti", a subliniat Vulpescu. 

Liderul Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, a atras atenţia că, deşi au fost foarte multe conferinţe, planuri, strategii şi s-au cheltuit destul de mulţi bani, efectul a fost neglijabil. "E mai uşor să vorbim decât să îndreptăm ceva", a spus Pambuccian. 

Deputatul a subliniat că sunt patru aspecte în problematica romilor: locuire, sănătate, educaţie, muncă, "adică aproape tot de defineşte fiinţa umană". 

La rândul său, deputatul Varujan Vosganian a subliniat necesitatea educării românilor să nu-i mai respingă pe romi, deoarece astfel nu se face integrarea. "Noi suntem datori, Europa este datoare ţiganilor, noi nu am plătit încă păcatul robiei", a spus Vosganian. 

Acesta a mai spus că o minoritate mare precum cea romă ar trebui să aibă mai mulţi deputaţi şi să aibă un grup parlamentar propriu. "Să aveţi în vedere o implicare mai mare în viaţa politică a României", le-a transmis Vosganian reprezentanţilor romilor. 

Consilierul prezidenţial Sergiu Nistor a atras atenţia, totodată, că se cere un angajament mai energic şi politici mai eficiente pentru emanciparea romilor. "Nu ştim azi dacă şi cu cât ne-am apropiat în ultima perioadă de obiectivele de emancipare socială, culturală şi economică a minorităţii rome", a spus acesta, în sensul că nu există evaluări ale situaţiei de la o perioadă la alta. 

Reprezentantul Preşedinţiei a amintit că au trecut cinci ani de la prima comemorare a dezrobirii romilor, doi ani de la cea mai recentă strategie guvernamentală privind situaţia minorităţilor şi, de asemenea, acum doi ani s-a încheiat programul "Deceniul de incluziune a romilor". 

Explicaţiile privind lipsa unor rezultate concrete nu sunt străine, potrivit consilierului Nistor, de dezechilibrele dintre ceea ce autorităţile îşi propun şi ce se poate finanţa concret. De exemplu, a spus el, în bugetul pe 2017 autorităţile responsabile nu au inclus măsurile de incluziune la finanţare. 

Consilierul prezidenţial a accentuat asupra faptului că progresele societăţii noastre trebuie măsurate prin asumarea responsabilităţii, pentru că mai sunt multe de făcut în acest domeniu. 

La rândul său, secretarul de stat la SGG Adrian Mlădinoiu a subliniat că educaţia este foarte importantă pentru minoritatea romă şi a amintit că PSD şi partenerii de coaliţie ALDE au propus un buget ridicat pentru educaţie. El a mai punctat că unul din punctele principale din programul actualului guvern este ca sărăcia în rândul romilor şi a românilor să fie cât mai mică. 

Preşedinta Federaţiei Democrate a Romilor, Nicoleta Biţu, a semnalat faptul că romii nu au până în prezent un muzeu propriu şi nu au un monument al robiei, iar în manualele şcolare nu este reflectată istoria romilor. Ea a solicitat realizarea unui program naţional de cercetare a istoriei romilor şi introducerea acesteia în manualele şcolare. 

De asemenea, preşedintele executiv al Partidei Romilor Pro-Europa, Cătălin Manea, a cerut să se facă demersuri la nivel parlamentar pentru ca în manualele de istorie de clasa a VIII-a şi clasa a XII-a să fie introdus un capitol despre istoria minorităţilor din România şi în special despre istoria romilor, care să facă referire la cei 500 de ani de sclavie, la dezrobire, dar şi la Holocaustul romilor. 

Deputatul Daniel Vasile, vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale şi reprezentant al Partidei Romilor Pro-Europa în Parlament, a arătat că face demersuri pentru a aduce în atenţia Grupului minorităţilor naţionale înfiinţarea unui liceu bilingv pentru romi şi demararea unui program naţional de educaţie a copiilor romi. 

'Dacă există o problemă, şi anume educaţia - deoarece toţi politicienii şi decidenţii vorbesc despre nevoia de educaţie a romilor - şi există şi soluţia, de ce nu se iniţiază un program naţional pentru educaţia copiilor romi', a spus Daniel Vasile. 

Potrivit acestuia, este nevoie de o dezbatere publică, urmând să fie lansată de reprezentantul romilor în Parlament şi de Grupul minorităţilor naţionale, iar programul naţional de educaţie a copiilor romi ar putea să fie finanţat şi de la buget, dar şi din fonduri europene. 

Nu în ultimul rând, deputatul Daniel Vasile a subliniat că oportunitatea pe care o are România prin existenţa comunităţii rome pe teritoriul ei trebuie exploatată. 

La evenimentul "Dezrobirea juridică şi spirituală a romilor", organizat cu prilejul comemorării a 161 de ani de la dezrobirea romilor, au mai participat deputatul PSD Florin Manole, deputatul USR Nicuşor Dan, alţi parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor şi reprezentanţi ai organizaţiilor minorităţii rome.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.