Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul de Externe al Ungariei: Ţările din Grupul de la Vişegrad şi SUA sunt aliaţi naturali

peter szijjarto

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a afirmat în cadrul unui forum la Washington că ţările din Grupul de la Vişegrad (V4 - Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) şi Statele Unite ale Americii (SUA) sunt aliaţi naturali, relatează joi agenţia MTI, potrivit Agerpres.

''Europa Centrală, în special Grupul de la Vişegrad, a fost vocea raţiunii în discuţiile aprinse şi dificile privind viitorul Uniunii Europene'', a declarat şeful diplomaţiei ungare în cadrul unui forum organizat de ''Center for European Policy Analysis'' (CEPA), un grup de reflecţie american specializat pe probleme ce privesc Europa Centrală. 

''Europa Centrală este cea mai sigură regiune din Europa'', a estimat ministrul ungar, atribuind aceasta unui demers comun al economiei şi securităţii bazate pe ''politici raţionale pe care Europa Centrală şi actuala administraţie americană le împărtăşesc în multe moduri''. 

Potrivit lui Szijjarto, SUA şi V4 pun securitatea ţărilor şi a cetăţenilor lor pe primul plan, contrar a ceea ce el a numit ''politicile deficitare, periculoase şi ipocrite ale Uniunii Europene''. 

În pofida presiunii europene, V4 insistă că migraţia ilegală ''este un lucru rău'' şi membrii săi consideră drept o datorie protecţia cetăţenilor la cel mai înalt grad posibil, a afirmat ministrul ungar. 

Szijjarto a afirmat că atât SUA cât şi ţările central-europene promovează politici economice patriote. Când preşedintele Donald Trump a declarat ''America, mai întâi'', aceasta a fost ca ''o eliberare'', deoarece nimeni nu va mai pune din nou în cauză dreptul unei ţări de a situa pe primul plan interesele sale naţionale, a adăugat el. 

''Grupul de la Vişegrad este cea mai puternică şi cea mai eficientă alianţă din cadrul UE'', este de părere ministrul ungar. Grupul este de asemenea un aliat natural al SUA când este vorba de diferite probleme geopolitice, precum necesitatea de reformă a NATO. Este clar că NATO în Europa trebuie să fie puternic şi ţările UE trebuie să facă mai mult pentru a-şi asigura propria securitate, a mai spus Szijjarto.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.